8.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021

La mineriadă, servicii secrete românești și străine s-au implicat și în proteste și în represiune

Un fost membru marcant, din anul 1990, al guvernului condus de Petre Roman declara public, acum câteva luni, că fenomenul Piața Universității, care a durat șase săptămâni și care a fost anihilat în iunie 1990, fusese manipulat, în ultima sa perioadă, de agenți ai serviciilor secrete – atât din România cât și din alte țări.

Astfel, acel fost membru al Guvernului Roman susținea că Teodor Mărieș, liderul Asociației “21 Decembrie”, pe care l-a întrebat ce se întâmplă, în realitate, în Piața Universității, i-ar fi răspuns astfel: „Nu mai suntem noi (coordonatori – n.n.). Sunt toți acolo” – adică toate serviciile secrete.

Martorii confirmă că serviciile secrete s-au implicat și în represiunea din 13 – 15 iunie 1990. După cum a relatat, deja, ziarul nostru, atât la dosarul penal 74/P/1998, cât și la dosarul penal 75/P/1998 există probe din care se poate trage concluzia că în acțiunea de reprimare violentă a manifestației din Piața Universității au fost implicate cel puțin trei servicii secrete. Acestea au fost Serviciul Român de Informații (SRI), condus la acel moment de Virgil Măgureanu, Direcția de Informații a Armatei (DIA) și structura de informații a Ministerului de Interne – UM 2015, supranumită „Doi și-un sfert“.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă