14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăLa congresul extraordinar al PMP a fost ales din nou Eugen Tomac...

La congresul extraordinar al PMP a fost ales din nou Eugen Tomac președinte

Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară(PMP) l-a ales, în 19 februarie 2022, pe Eugen Tomac ca președinte al formaţiunii politice.

Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina), potrivit http://www.cdep.ro.

A urmat cursurile Centrului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (1999) şi a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti (2003). Tot aici a urmat programe de masterat şi doctorat, potrivit www.pmponline.ro.

În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice, a absolvit cursul “Studii europene şi euro-atlantice” (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program 2006, perfecţionare “Management NGO” (“Managementul organizaţiilor non-guvernamentale”, Washington, 2007) şi “Managementul Resurselor Umane” (Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje, 2007).

Şi-a început activitatea ca redactor la revista “Magazin Istoric” (2004-2006), apoi a fost expert, responsabil cu relaţiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administraţiei Prezidenţiale (2006-2007); asistent la Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Preşedintelui, Administraţia Prezidenţială (2012).

A devenit membru al Partidului Democrat Liberal (PDL) în 2008, deţinând şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PDL Diaspora (2008-2012). A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, devenită Partidul Mişcarea Populară (PMP).

Eugen Tomac a fost preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (2013-2014; febr.-oct. 2015), vicepreşedinte (2014-2015) şi preşedinte (2015-2020), transmite agerpres.ro.

La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripţia electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, a fost preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia.

La PMP Eugen Tomac este din nou președinte după ce acesta mai fusese și deputat din partea aceleiași formațiuni

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obţinut un nou mandat, fiind ales deputat în circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, pe listele Partidului Mişcarea Populară. A fost membru al Comisiei pentru politică externă, al Comisiei pentru afaceri europene şi al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, al Grupului parlamentar de prietenie cu Albania şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia.

Este membru fondator şi preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) şi membru fondator al Centrului pentru Educaţie Democratică (2005).

A desfăşurat mai multe proiecte în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni. Dintre acestea, programul ”News to Know”, proiect implementat cu susţinerea Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România, potrivit www.pmponline.ro.

A fost decorat cu medalia comemorativă “Dimitrie Cantemir”, de către Fundaţia Culturală “Magazin Istoric” (2009); cu Ordinul “Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” al Mitropoliei Basarabiei (2010). A primit premiul “Vocaţia Spiritului Balcanic”, din partea revistei “Balcanii şi Europa” (2011).

Eugen Tomac a fost ales europarlamentar pe lista PMP, în urma scrutinului din 26 mai 2019. A ocupat a doua poziţie pe lista celor 43 de candidaţi pentru Parlamentul European, votată în 26 martie 2019 de Colegiul Naţional al PMP.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...
Ultima oră
Pe aceeași temă