16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București: ”Nu există o dinamică pozitivă în relațiile cu România!”

”Spre regretul nostru, relațiile cu România nu demonstrează o dinamică pozitivă. În iunie, a fost adoptată noua Strategie Națională în domeniul Apărării, document unde Bucureștiul a declarat, practic, Rusia ca fiind principala amenințare la adresa securității în regiunea Mării Negre (”pe flancul sud-estic al NATO”). Pe teritoriul României sunt desfășurate, sub umbrela ipocrită a speculațiilor despre principiul rotației a acestei prezențe militare, tot mai multe și diferite structuri și forțe ale NATO, ale Statelor Unite, care declară deschis că Rusia este unul dintre principalii lor adversari”, a declarat ambasadorul rus, Valery Kuzmin.

Kuzmin opinează faptul că, în pofida tuturor eforturilor sale, Rusia nu am primit nici un fel de ”argumente și fapte convingătoare care să justifice un altfel de curs al Bucureștiului”. Cu toate acestea, Rusia confirmă disponibilitatea de a relua cu România un dialog politic și diplomatic, reciproc avantajos și axat pe problematica regională și general europeană. ”Dar, cum spune ministrul nostru al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov: pentru a dansa tangou este nevoie de doi parteneri. Din păcate, în fața deschiderii noastre pentru dialog, nu vedem un feedback relevant din partea partenerilor români”, a dăugat plastic, ambasadorul Kuzmin.

O cu totul altă poziție este adoptată, totuși, de ambasadorul rus, la momentul radiografierii relațiilor comerciale și economice, pe care la consideră a fi ”oarecum stabile”, chiar și în condițiile diminuării volumului schimburilor, în urma recesiunii globale, provocate de pandemie. Totuși, potrivit estimărilor ruse, schimburile comerciale dintre țările noastre s-au menținut, în 2020, la nivelul a 3 miliarde de dolari, fapt de natură a satisface pe moment așteptările Federației Ruse

Nu în ultimul rând, închiderea anchetei penale împotriva rafinăriei Petrotel Lukoil a fost considerată un semnal pozitiv de către Valery Kuzmin: ”În pofida crizei, au continuat investițiile rusești în anumite proiecte de business din România (Combinatul metalurgic de țevi laminate de la Slatina – 6 milioane de euro), Fabrica de ambalaje Segezha Packaging, din Ploiești, pentru a cărei modernizate au fost investite 60 de milioane de euro. Un moment pozitiv a fost, evident, închiderea anchetei penale împotriva întreprinderii Petrotel Lukoil – a fost a doua astfel de investigație și, pentru a doua oară, sunt încântat să afirm faptul că, de această dată, sper ca acest caz să fie definitiv închis, ceea ce constituie un semnal pozitiv pentru investitori, pentru mediul de afaceri din țara noastră”. 

Ultima oră
Pe aceeași temă