9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Klaus Iohannis nu este de acord cu legea exonerării de la plata unor sume încasate nelegal

Șeful statului le cere parlamentarilor să reanalizeze modalitățile de reglementare în funcție de impactul bugetar pe care-l presupune scutirea de la obligația restituirii banilor de către salariații sistemului public care le-au primit fără respectarea cadrului legal.

„Extinderea sferei beneficiarilor legii şi exonerarea de la plata tuturor sumelor de natură salarială şi asimilate salariilor încasate nelegal până la momentul intrării în vigoare a legii are, în mod evident, un impact asupra bugetului de stat, diminuându-se veniturile preconizate a fi încasate din aceste recuperări ale sumelor plătite în mod nelegal.”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că legea trebuie supusă reexaminării în Parlament și sub aspectul corelării cu alte acte normative întrucât, cităm: „Legea instituie o formă de plată nedatorată, în beneficiul personalului din cadrul autorităţilor şi instituţiilor ale căror bugete sunt prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 1341 alin. (1) Cod civil, „Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire”, iar, conform art. 1344 Cod civil, „Restituirea plăţii nedatorate se face potrivit dispoziţiilor art. 1.635-1.649”. Or, din această perspectivă, apreciem că norma din legea supusă reexaminării este în contradicţie cu dispoziţiile legale enunţate anterior.”

Ultima oră
Pe aceeași temă