21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăIon Iliescu dezminte declaraţia dură la adresa lui Liviu Dragnea din „Le...

Ion Iliescu dezminte declaraţia dură la adresa lui Liviu Dragnea din „Le Figaro”

„Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva. Fiecare este liber să creadă ce doreşte despre PSD, despre situaţia politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declaraţiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenţia mea să particip la aşa ceva. PSD este un partid matur şi responsabil, care îşi va rezolva problemele conform statutului său şi legilor ţării”, a scris Ion Iliescu, luni seară pe blogul personal, citează Mediafax.

Acesta spune că a ales să nu se implice în viaţa politică din PSD şi din ţara noastră, iar când va avea ceva de spus, atunci le va transmite direct social-democraţilor, nu prin intermediul presei autohtone sau străine.

“În ultima perioada, am ales să fiu cât mai puţin implicat în viaţa politică din PSD şi din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine. Nu cred că avem în faţă un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca şi atribuirea unor afirmaţii care nu-mi aparţin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze şi rectificarea respectivelor afirmaţii”, a conchis Ion Iliescu.

 

Ion Iliescu, pentru Le Figaro: PSD se confruntă cu „cea mai gravă criză politică”

Partidul Social-Democrat (PSD) trece printr-o perioadă dificilă şi se confruntă cu „cea mai gravă criză politică”, afirmă fostul preşedinte Ion Iliescu, citat de cotidianul francez Le Figaro, care observă că România este „ţara unui singur partid”.

„Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune”, comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România, ţara unui singur partid”.

„Totul a început cu el şi totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceauşescu în 1989 înainte de a menţine controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat ţării o instituţie care, inclusiv în prezent, structurează România şi o ancorează, mai mult decât ale ţări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist – Partidul Social-Democrat (PSD). După mai multe schimbări de nume, aceasta este actuala denumire a acestei formaţiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină care le permite liderilor să îşi impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăţi şi unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuşi principala forţă în Parlamentul de la Bucureşti. Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea”, notează editorialistul.

„Victoria partidului în ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2016 îi conferă, în regimul parlamentar român, aproape toate puterile, până la viitorul scrutin parlamentar, programat în 2020. Dar, de 22 de luni, o majoritate largă de opinii, mobilizată în manifestaţii care frecvent au fost de amploare, au ajuns să deteste acest PSD care a erodat sistemul judiciar şi pe preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, aflat la originea atacurilor la adresa judecătorilor care îl vizează în mai multe dosare”, subliniază Le Figaro, notând că, în timp ce Liviu Dragnea ar putea ajunge la închisoare, partidul riscă să ajungă într-o situaţie nefavorabilă în alegerile din 2020.

„Diviziunile şi deteriorarea sistemului politic al partidului sunt acum atât de evidente încât ar putea cauza înfrângerea în următoarele alegeri şi, pe termen lung, ar putea conduce la afectarea hegemoniei asupra României”, argumentează editorialistul Thierry Portes.

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa”, admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui „poziţie personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne” în PSD.

La fel ca mulţi alţi membri ai PSD, Ion Iliescu este convins, potrivit Le Figaro, că, pentru a se menţine, partidul său trebuie să întoarcă pagina Liviu Dragnea. Iliescu apreciază că, în momentul de faţă, în România, în afară de PSD, „nu există alternativă, nu este nicio altă forţă politică în stare să răspundă la nevoile societăţii”.

 

Autorul interviului cu Iliescu din Le Figaro: E foarte posibil ca dânsul să nu-şi mai amintească

Paul Gozighian, jurnalist Le Figaro care a realizat interviul cu Ion Iliescu a declarat, luni seară la Realitatea Tv, că este foarte posibil ca fostul preşedinte să nu îşi amintească faptul că a dat acest interviu.

“E foarte posibil ca dânsul să nu-şi mai amintească pur şi simplu. Eu mă bucur că a scris acel text pentru că ne dă ocazia să continuăm discuţia pe această temă. Ce a spus Iliescu nu numai că este adevărat, dar este extremd e grav. Da, tocmai acum o caut (înregistrarea cu domnul Ion Iliescu -n.r.) ca să aleg exact fragmentele respective. Tocmai am trimis şi dânsului. Am mulţumit foarte mult că a participat. Să ştiţi că interviul, în afară de partea aceasta e interesant. El a uitat ce ne-a spus nouă acolo. El ne-a povestit cu mare emoţie de toată epoca Frontului Salvării Naţionale (FSN). Chiar ne-a vorbit cu o înflăcărare la care nu ne-am aşteptat. Ne-a convins. Cel puţin pe mine m-a convins”, a afirmat Paul Gozighian, jurnalistul de la Le Figaro, într-o invervenţie telefonică, luni seară, la Realitatea TV.

Reacţia jurnalistului vine după ce fostul preşedinte Ion Iliescu a negat, pe blogul personal, declaraţiile care le-ar fi făcut pentru cotidianul francez Le Figaro, precizând că a citit “cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România”.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă