17.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Iohannis: Proiectul „România Educată” va beneficia de un sprijin financiar de 3,5 miliarde de euro

„Proiectul ‘România Educată’ are un sprijin financiar important, istoric aş spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranţei şi a securităţii copiilor şi dascălilor în şcoli”, a afirmat şeful statului.

El a adăugat că „este momentul să trecem la implementarea proiectului ‘România Educată’ şi să dăm întâietate investiţiilor în sistemul de educaţie”. Iohannis a subliniat că a insistat să fie asigurată finanţarea necesară pentru o parte dintre priorităţile şi reformele proiectului, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului şcolar, prin sprijinirea a peste 2.500 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare şi cabinete şcolare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creşe şi servicii complementare de educaţie timpurie, realizarea a 10 centre de învăţământ dual, dezvoltarea unei reţele de şcoli verzi şi formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea online”, a detaliat preşedintele Iohannis.

Șeful statului a mai spus că este nevoie de un plan clar de acțiune, cu termene. El a subliniat că educația nu trebuie să aibă culoare politică și că, întrecut au existat „lupte politice sterile” care au afectat educația. „Nu mai putem continua așa”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a transpune proiectul în legislație.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă