7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis, mesaj de Ziua SRI

Iohannis, mesaj de Ziua SRI

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informații (SRI).

Vă prezentăm integral mesajul lui Klaus Iohannis:

„Ziua Serviciului Român de Informații” ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept.

Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații.

Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță.

Mai mult, dumneavoastră, cei care lucrați în cadrul SRI, ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie. Contribuțiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja și salva cât mai multe vieți, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruțătoare.

Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societății românești. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalați rapid factorilor de decizie și apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacție și pentru a asimila tehnologii de ultimă generație.

Menținerea standardelor de performanță și capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecție pe care îl oferim cetățenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilității dezvoltării instituției dumneavoastră.

Deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură și pe informările în format instituțional cu privire la temele de securitate națională. Dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar și abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta.

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare.

La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu.

Rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate. Va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile.

Vă felicit pentru întreaga activitate și vă urez mult succes în continuare!”

Ieri, Iohannis a transmis de asemenea un mesaj, cu ocazia Zilei Poliției Române.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă