15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis, mesaj de Ziua Internațională a Romilor

Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Romilor

Președintele Klaus Iohannis, a transmis astăzi, un mesaj cu ocazia „Zilei Internaționale a Romilor” și a „Sărbătorii etniei romilor din România”, informează Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național „România liberă”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

De Ziua Internațională a Romilor, devenită prin lege „Sărbătoarea etniei romilor din România”, doresc să adresez tuturor cetățenilor de etnie romă urări de sănătate, prosperitate și pace.

La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu și tradiții valoroase, numeroase personalități în domeniul culturii, artelor și științei, care au contribuit la afirmarea identității proprii, dar și la diversitatea benefică a comunităților și omenirii în ansamblu. Trebuie să facem astfel ca tinerii să găsească în aceste personalități modele demne de urmat, să poarte mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor, cu respect și mândrie.

Am convingerea că diversitatea etnică și culturală hrănește reziliența comunităților și susține societățile în care libertatea și demnitatea umană se fructifică într-un viitor prosper, spre binele comun. Sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti că, din această perspectivă, emanciparea civică, socială și economică a romilor din țara noastră este un obiectiv comun, de mare importanță.

Salut și sprijin eforturile comunității rome din România de a-și face cunoscut trecutul și obiceiurile, auzită vocea și prețuită contribuția la dezvoltarea societății noastre. Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, și-au dat viața pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenței, urii și rasismului.

În această perioadă, sărbătorile poartă pecetea dramei semenilor noștri din Ucraina. Romii sunt angajați în aceste zile în efortul nostru național de solidaritate și implicare civică. Fie ca Ziua Internațională a Romilor să aducă bucurie în sufletele tuturor celor care, cunoscând din plin suferința și nevoia, așteaptă de la această Sărbătoare a etniei romilor din România lumina păcii și căldura conviețuirii!

La mulți ani membrilor comunității rome din România!

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă