16.3 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Iohannis îi cere demisia lui Toader

„Preşedintele României consideră că, din dorinţa de-a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială, preluat de Mediafax.

Sursa citată precizează că şeful statului condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei şi îi cere demisia.

„Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului să ţină cont de opiniile Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze modificările aduse legilor Justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală, pentru ca „impactul negativ asupra Justiţiei şi a statului de drept să înceteze”.

Propunerea de reformă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte serioase, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, citează Agerpres.

 

Răspunsul lui Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că este inadmisibil ca preşedintele să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către ministerul pe care îl conduce.

„Într-o lume normală, este inadmisibil ca preşedintele Republicii să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei – mă refer la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală! Rămâne valabil ceea ce afirmam şi în cursul zilei de ieri – este preferabil că întâi să ne documentăm, apoi să vorbim!”, spune Tudorel Toader, într-un mesaj postat vineri pe Facebook.

 

Ce spune Comisia de la Veneția

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a transmis, în avizul aprobat vineri, o serie de recomandări în cazul amendamentelor la Codul de Procedură Penală şi la Codul Penal.

În cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României „să revizuiască în totalitate amendamentele pentru a se asigura că reformele nu au impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar penal”.

„În revizuirea în totalitate a amendamentelor, sunt necesare schimbări substanţiale în cazul procedurilor de comunicare asupra investigaţiilor penale aflate în curs (Articolul 4), în privinţa iniţierii anchetelor penale (Articolul 305), în privinţa limitelor şi imposibilităţii folosirii anumitor tipuri de dovezi (articolele 139, 143, 153, 168) şi în privinţa dreptului de a fi informat şi de a participa la toate etapele de investigare (articolele 83 şi 92)”. În plus, România trebuie „să reanalizeze prevederile finale şi tranzitorii”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.

În cazul Codului Penal, Comisia de la Veneţia îndeamnă Bucureştiul „să reanalizeze şi să modifice prevederile privind delictele asociate corupţiei, în special mita (Articolul 290)”. „Avizul evidenţiază că proiectele de amendamente ar descuraja persoanele care oferă mită să coopereze cu autorităţile, ar influenţa relaţiile comerciale şi tranzacţiile de cumpărare (articolele 291 şi 292), delapidarea (Articolul 295) şi abuzul în serviciu (Articolul 297)”. Bucureştiul trebuie „să reanalizeze şi să modifice unele prevederi care au impact mai general, precum cele privind statutul limitărilor (articolele 154-155)”, precizează Comisia Veneţia.

„Conform avizului, amendamentul propus creează riscul ridicat ca, în cazuri complexe, infracţiunile respective să fie blocate prin prescriere înainte de finalizarea investigaţiei şi a procesului – mărturia falsă (Articolul 273) şi compromiterea intereselor justiţiei (Articolul 277 CC)”; Bucureştiul trebuie „să reanalizeze şi să modifice prevederile referitoare la măsurile de confiscare (Articolul 1121) şi definirea funcţionarului public (Articolul 175), sancţiunile auxiliare (Articolul 65), pentru a le alinia la obligaţiile internaţionale ale ţării”, precizează Comisia Veneţia.

Ultima oră
Pe aceeași temă