20.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Iohannis a invitat Estonia să participe la Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

„România şi Estonia împărtăşesc viziuni şi interese comune la nivelul Uniunii Europene, ceea ce facilitează cooperarea strânsă dintre noi în raport cu agenda europeană curentă şi cu priorităţile Uniunii în perspectivă. După întâlnirea de astăzi, am convingerea că vom continua să susţinem împreună importanţa unei abordări unitare la nivelul Uniunii Europene, în deplină coerenţă cu principiile solidarităţii, coeziunii, valorilor fundamentale, inclusiv în dezbaterile demarate de puţin timp în cadrul Conferinţei privind viitorul Uniunii. Am discutat şi despre importanţa coordonării la nivelul Uniunii Europene în promovarea consolidării rezilienţei atât în plan intern, cât şi în plan global. Am subliniat faptul că, mai ales în lumina învăţămintelor rezultate din experienţa crizei recente, este esenţial să acţionăm pentru a consolida capacitatea Uniunii de a răspunde eficient la orice noi potenţiale provocări. Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti va fi foarte util în acest sens şi am invitat Estonia să participe la acesta”, a spus şeful statului în declaraţia comună cu omologul eston, Kersti Kaljulaid.

Șeful statului a mai vorbit și despre întărirea cooperării româno-estone în domeniul digital, al securităţii cibernetice şi al inteligenţei artificiale, dată fiind experienţa în acest domeniu a Estoniei, precum şi a României, care găzduieşte noul centru cyber al Uniunii Europene.

Şeful statului a precizat că discuţiile au vizat şi rezultatele recentului summit al NATO din 14 iunie.

„Am salutat astfel decizia de elaborare a unui nou concept strategic aliat, precum şi deciziile luate la summit privind consolidarea posturii politice şi militare a NATO, inclusiv pe Flancul Estic. În acest context, am reafirmat şi susţinerea puternică a ţărilor noastre pentru consolidarea relaţiei transatlantice”, a mai spus Iohannis.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi cooperarea în plan regional în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri şi joi, o vizită de stat în Estonia.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă