17.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Iohannis a fost prezent la evenimentul monden din Japonia

Cuplul Iohannis a asistat, în Japonia, la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito, care s-a derulat pe parcursul a două zile în perioada 21 – 22 octombrie.

Președinția României a oferit detalii ample despre semnificația acestei ceremonii pentru poporul japonez

Potrivit comunicatului difuzat presei, de administrația din Cotroceni, “împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, și-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumate de către Majestatea Sa Akihito, Împăratul Emerit al Japoniei.

 

Întronarea reprezintă transferul oficial către perioada domniei Împăratului Naruhito

Intitulată Era Reiwa , „aceasta succedă Erei Heisei (1989-2019), asociată perioadei de domnie a Împăratului Emerit, Majestatea Sa Akihito”.

Mult mai puține detalii se știu despre rezultatele concrete ale vizitei șefului statului român în Japonia.

Înainte de plecarea familiei Iohannis spre Japonia, Președinția anunța că “în marja participării la acest eveniment, Președintele României va avea o serie de întrevederi bilaterale, detalii despre acestea urmând să fie comunicate ulterior”.

Președinția României a oferit presei imagini de la întâlnirile lui Klaus Iohannis cu premierul Japoniei (21 octombrie), cu președintele Finlandei (21 octombrie) și cu președintele Letoniei (22 octombrie).

Președinția n-a mai difuzat niciun comunicat în care să fie prezentate subiectele discutate la aceste întrevederi bilaterale.

 

Ținuta mai importantă ca diplomația

În schimb, o agenție de publicitate a transmis detalii interesante despre ținuta purtată, în Japonia, de președintele României: “Pentru acest eveniment special, Klaus Iohannis a ales să poarte un frac realizat de designerul român Alexandru Ciucu, cel la care apelează, de altfel, de cele mai multe ori, pentru ținutele vestimentare în regim Bespoke”. 

“Fracul este cea mai rigidă ținută din punctul de vedere al schimbărilor stilistice sau cromatice. Deci poate fi doar de culoare neagră, haină cu revere spit din mătase, pantalonul cu vipușcă din mătase neagră, iar vesta, papionul și pieptul cămășii din plastron alb. Materialul poate fi mai gros sau mai subțire în funcție de preferințe. Fracul Președintelui este confecționat din lână nobilă S’180, adusă de la una din cele mai exclusiviste fabrici de țesătură din Italia. Am lucrat peste 150 de ore la întreaga ținută și am acordat atenție maximă fiecărui detaliu. La interior are o etichetă special țesută care amintește de faptul că acest frac este lucrat integral în regim Bespoke în Atelierul de Înaltă Croitorie Alexandru Ciucu special pentru Președintele României. Cămașa aleasă este clasică pentru frac. Are pieptar, manșete din plastron, guler pentru papion. Manșetele sunt duble pentru butoni”, a explicat designerul Alexandru Ciucu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă