20.7 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Institutul „Elie Wiesel” îl corectează pe Hunor. La Valea Uzului nu sunt simboluri legionare

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare ci anumite simboluri pre – creștine, care au fost preluate, în decursul istoriei, de cultura funerară creștină, a anunțat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.

„Simbolul este răspȃndit ȋn ȋntreaga Europă cu o frecvență sporită pe monumente funerare din Irlanda și Scoția. Ȋn Romȃnia se ȋntȃlnește cu precădere ȋn zona Maramureșului, atȃt pe monumente funerare, cȃt și pe porțile de lemn maramureșene”, a explicat un comunicat al Institutului Național „Elie Wiesel”, preluat de site-ul transparentnews.ro.

Un punct de vedere similar a transmis și Patriarhia Română, care a explicat că „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”.

Comunicatele transmise de Institutul pentru Studierea Holocaustului și de Patriarhia Română vin ca reacție la declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care afirmase că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să dispună retragerea, de către ministrul Culturii, a avizului dat pentru crucea de piatră instalată în Cimitirul de Valea Uzului. Liderul UDMR susținea că forma acestei cruci ar reprezenta un simbol legionar.

Originea crucii celtice nu este pe deplin elucidată, dar în mod cert acest simbol are o vechime anterioară religiei creștine. Cu privire la transformarea acestui element grafic în simbol creștin există mai multe ipoteze. Una dintre ele afirmă că simbolul celtic ar fi fost folosit de Sfântul Patrick, cel care a propovăduit Evanghelia printre triburile celţilor, în secolul IV.

Simbolul creștin de origine celtică poate fi văzut frecvent pe porțile caselor și în cimitirele din Transilvania și din Maramureș. Pornind de la acest simbol, un istoric român, Ilie Ghergheș, a lansat acum câțiva ani chiar ipoteza că locuitorii Maramureșului, până la limita cu județul Sălaj, ar avea origini celtice.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă