5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul vrea un deficit mai mic și creștere economică mai mare, PSD...

Guvernul vrea un deficit mai mic și creștere economică mai mare, PSD propune invers

 

Social-democrații, în schimb, și-au prezentat alternativa, susținând că românii au dreptul să aibă și o altă variantă față de „austeritatea” propusă de actualul Executiv.

Una dintre cele mai importante dificultăți ale Guvernului este atingerea țintei de deficit, de 7%. Florin Cîțu a explicat că proiectul legii bugetului din acest an va avea o abordare multianuală şi va corecta o serie de măsuri care au avut un efect „devastator” asupra economiei. Potrivit premierului, bugetul ar putea ajunge în Parlament săptămâna viitoare, deși nu a fost adoptat încă de Guvern.

Alternativa

La rândul lor, pesediștii susțin că este pentru prima dată în 30 de ani când opoziția vine cu un buget alternativ. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că ținta principală a bugetului alternativ este de a aduce venituri de 374 de miliarde leu în construcţia PIB-ului. El a atras atenția că „tandemul Cîţu – Orban” şi-a propus în anul 2020 venituri de 360 de miliarde şi a realizat 322 de miliarde.

Ciolacu a mai spus că a doua ţintă majoră a bugetului alternativ al PSD o reprezintă relansarea economiei. „Spre deosebire de Cîţu şi ai lui, noi venim cu un buget de dezvoltare, nu cu un buget de îngheţare. (…) Intrăm cu un deficit din anul 2020 de 130 de miliarde lei. Este un deficit istoric. (…) Datoria publică a României în acest moment este 100 de miliarde de euro. În ultimul an şi 3 luni au reuşit o datorie publică a ultimilor 20 de ani adunaţi, până să vină acest tandem la guvernare. Trebuie să ieşim din cercul vicios al austerităţii în care ne afundă Cîţu şi ceilalţi membri ai Guvernului”, a adăugat Ciolacu.

În bugetul construit de PSD nu cresc şi nu se introduc taxe, dar este „foarte important” ca taxele existente să fie plătite de toată lumea. Pesediștii propun un deficit 7,26% şi o creştere economică de 4%, în timp ce Guvernul își propune deficit de 7% şi cu o creştere economică de 4,3%.

Creșteri de pensii și alocații

Pensiile și alocațiile vor crește și ele în acest an. Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă 0,8% din PIB. La aceste costuri se adaugă și creșterea alocațiilor, ajungându-se la un plus în buget de 1,1% din PIB față de anul trecut. Cîțu nu a putut spune cu cât vor crește pensiile, ținând cont că procedurile legislative au creat în acest moment un vid în domeniu.

În bugetul alternativ, PSD a prevăzut o creștere a punctului de pensie de la 1.442 de lei la 1.775 de lei în martie 2021.

Alocațiile se vor mări cu 20% după 1 februarie, iar la mijlocul anului, cu încă 20%. Din februarie, copiii între 2 și 18 ani vor primi 214 lei lunar, după cum a anunțat ministrul muncii, Raluca Turcan.

„Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut şi asta este cert, iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”. FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU 

TEHNIC VORBIND 

Deficit

Guvernul plănuiește să se încadreze într-un deficit de 7%, în timp ce PSD ar vrea un deficit de 7,26%.

Creștere economică

Guvernul și-a propus o creștere economică de 4,3%, în timp ce PSD mizează pe doar 4%.

Alocațiile cresc

Pentru copiii până în doi ani și pentru cei cu handicap, alocația va fi 427 lei/ lună; pentru restul – 214 lei. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă