15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul pregătește măsuri de austeritate

Guvernul pregătește măsuri de austeritate

Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o ordonanţă de guvern ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale. De asemenea, Guvernul va introduce o tază pe zahărul din băuturile răcoritoare.

Aceste măsuri sunt luate în calcul în condițiile în care Guvernul trebuie să facă rost de aproape șapte miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%.

Guvernul pregătește diminuarea numărului de posturi din aparatul de stat, prin reducerea cu 50% din numărul de secretari de stat și înjumătățirea cabinetelor secretarilor de stat care rămân în sistem. De asemenea, un alt proiect pentru eficientizarea resurselor bugetare privește eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare. Măsura nu va afecta medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații, dar oficialii guvernamentali spun că pentru aceștia sporul va fi o sumă fixă și nu actualul procent de 15%. Măsura va fi discutată cu sindicatele în următoarea perioadă.

 

Taxă pe zahăr

Pe de altă parte, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate, cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei și Poliţiei. Guvernul are în vedere și reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului. În prezent, numărul de posturi de conducere este limitat în cazul funcționarilor publici, unde posturi de conducere pot fi 12% din numărul total de angajați. Urmează ca reglementarea care se aplică funcționarilor publici să fie extinsă și la restul administrației centrale, cu excepția câtorva domenii ca învățământul, sănătatea sau poliția. Măsura vizează unele compartimente conduse de șefi, dar cu un număr foarte mic de subordonați.

Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie.

 

Avertismentul lui Teodorovici

În ședința CEx al PSD desfășurată la începutul lunii iulie la Vila Lac, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici i-a avretizat pe liderii partidului că de la buget lipsesc câteva miliarde care trebuie urgent găsite pentru acoperirea deficitului. Guvernul trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%.

 

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă