9.8 C
București
vineri, 15 octombrie 2021

„Fake news – un pericol la adresa democrației”: România este acuzată că vrea să atace Ucraina

Acum câteva zile, pe internet a fost postat un clip video care încerca să acrediteze ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina și că intenționează să le rezolve încercând să ocupe nordul Bucovinei – regiune care a făcut parte din statul român până în anul 1940.

Materialul pe această temă a fost postat pe internet de o persoană care se autocaracterizează ca fiind blogger, care are un nume perfect românesc și care, se pare, trăiește în România. Inițiativa acestuia face parte, evident, din categoria fake news, iar autoritățile de la București au decis să nu facă niciun comentariu public pe acest subiect.

Tentativa de manipulare ar fi eșuat dacă, din păcate, nu ar fi căzut în capcană autoritățile de la Kiev, care au avut o reacție pripită. Astfel, un procuror militar ucrainean de rang înalt a dat o declarație în care afirma că respectivul material, referitor la așa-zisele revendicări ale României, reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei. Efectul acestei declarații a oficialului ucrainean a fost că respectivul material video de pe internet, care avusese până atunci sub 300 de accesări, a fost accesat, ulterior, de peste 100.000 de persoane.

Toate aceste date au fost prezentate ieri, la București, de europarlamentarul Ramona Mănescu, în fața unui grup restrâns de specialiști și de jurnaliști, în cadrul conferinței „Fake news – un pericol la adresa democrației”. Conferința a fost organizată de Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților în colaborare cu Forumul Europolis.

După cum se știe, Ucraina este stat partener al NATO și are în prezent relații de bună vecinătate cu România, fără a exista revendicări teritoriale din partea vreuneia dintre cele două țări.

Ieri, europarlamentarul Ramona Mănescu a explicat că în spatele acestei tentative de manipulare referitoare la nordul Bucovinei stau interesele Rusiei lui Putin. După cum a explicat Ramona Mănescu, efectul materialului fake news difuzat pe internet s-a dorit a fi similar efectului știrii (reale) conform căreia președintele Putin i-a oferit liderului de la Chișinău, Igor Dodon, o hartă a “Moldovei Mari”.

„Se încearcă întreținerea ideii că, la un moment dat, harta politică din această zonă a Europei se va schimba, astfel justificându-se și anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia”, a subliniat Ramona Mănescu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă