1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăDouă moțiuni de cenzură asupra premierului Cîțu. CCR cere să se voteze...

Două moțiuni de cenzură asupra premierului Cîțu. CCR cere să se voteze în plenul Parlamentului

Două moțiuni de cenzură asupra premierului Cîțu se derulează aproape simultan.

Pentru prima dată în România democratică, un guvern trebuie să reziste în fața a două moțiuni de cenzură. Ele urmează a se discuta și vota în plenul Parlamentului la doar câteva zile între ele.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, ieri, că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și susținută de AUR trebuie să fie dezbătută în plenul Parlamentului. Implicit, decizia CCR sugerează că această moțiune trebuie să fie și votată în plen.

Decizia CCR s-a luat ca urmare a sesizării de neconstituționalitate pe care chiar Guvernul Cîțu o depusese împotriva acestei moțiuni. Motivarea deciziei CCR va fi publicată abia câteva zile, potrivit procedurii obișnuite în asemenea situații. Dar încă de ieri se știe că magistrații CCR au admis sesizarea de neconstituționalitate.

CCR confirmă ceea ce a semnalat Executivul – că a existat un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul Cîțu și Parlament. Acest conflict juridic s-a produs la momentul depunerii în Parlament a moțiunii de cenzură. Și cu toate acestea, CCR nu declară moțiunea ca fiind nelegală. CCR recomandă ca moțiunea USR PLUS să-și urmeze cursul în Parlament.

„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale”, au explicat, ieri, reprezentanți ai CCR.

Două moțiuni de cenzură asupra premierului

Pe de altă parte, tot ieri, PSD și-a depus la Parlament o moțiune de cenzură proprie, diferită de cea inițiată de USR PLUS. PSD anunțase deja că nu va vota moțiunea USR PLUS dar invita USR PLUS să voteze moțiunea care urma a fi introdusă de PSD. Iar ieri, decizia USR PLUS a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu.

“Florin Cîţu va pleca, fiind demis prin moţiune de cenzură. Zilele lui Florin Cîţu la Palatul Victoria sunt numărate în acest moment. Vom vedea care moţiune ajunge prima la vot şi parlamentarii USR PLUS vor vota prima moţiune care ajunge la vot”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Deci moțiunea USR PLUS ar fi votată doar de USR PLUS și de AUR. Asta înseamnă că ea nu are mari șanse. Dar moțiunea PSD ar fi votată de PSD și de USR PLUS. Teoretic, ea ar putea fi aprobată de Parlament.

Prima moțiune care se votează în plen va fi cea a PSD

Conducerea Parlamentului a decis, ieri, ca moțiunea de cenzură a PSD să fie citită în plen joi. Săptămâna următoare, marți, moțiunea va fi dezbătută și votată în plen.

Fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a reafirmat ieri că nici el nici alți parlamentari PNL nu vor vota o moțiune contra guvernului PNL. Orban remarcă totuși că este prima dată când un prim-ministru (Florin Cîțu) provoacă împotriva lui două moțiuni de cenzură.

Dar premierul Cîțu încă încearcă să pară sigur pe el. El consideră această conjunctură politică o „competiţie” între cei care urmăresc „să destabilizeze România”.

„Trebuie să aşteptăm motivarea deciziei CCR, ştim foarte bine că o decizie a Curţii Constituţionale trebuie, în integralitatea ei, respectată de toată lumea, inclusiv de Parlamentul României. Putem să interpretăm. Eu spun că mi-a dat dreptate Curtea Constituţională, a spus că este un conflict juridic. După aceea spune – pentru a închide această problemă, trebuie să meargă moțiunea la vot şi singura soluţie este să fie respinsă, dar asta este ce văd eu. Dacă nu, vom ataca la Curtea Constituţională din nou şi veţi vedea că vom avea dreptate”, a susținut premierul Cîţu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă