13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDezbaterea de la distanță pentru apropierea de Cotroceni. Victorie à la Pirus...

Dezbaterea de la distanță pentru apropierea de Cotroceni. Victorie à la Pirus pentru Viorica Dăncilă

La finalul confruntării atipice contează cine a câștigat și, mai ales, dacă vor exista efecte asupra votului pe care îl vor acorda românii din țară pe 24 noiembrie și cei din străinătate pe 22, 23 și 24.

Prezidențiabila PSD, Viorica Dăncilă, este incontestabil omul politic care a avut cel mai mult de câștigat în urma evenimentelor desfășurate marți seara la Palatul Parlamentului și la Biblioteca Centrală Universitară.

Chiar dacă a gafat la răspunsul legat de cum se calculează aria cercului, inadmisibil din partea unei persoane care s-a lăudat că a dat meditații gratis la matematică și care are diplomă de inginer, și chiar dacă a oferit câteva răspunsuri cel puțin ciudate din partea unui candidat la prezidențiale, fost prim-ministru, impresia generală lăsată de șefa PSD a fost net superioară celei create de actualul președinte Klaus Iohannis.

Dăncilă a permis accesul tuturor jurnaliștilor la conferința de presă pe care a organizat-o la Palatul Parlamentului, în timp ce Iohannis s-a limitat doar la câțiva reprezentanți pe placul său. Rezultatul s-a văzut în energia mult mai puternică transmisă de la conferința Vioricăi Dăncilă, unde prezidențiabila social-democrată a făcut față unui val de întrebări pe parcursul a două ore și jumătate, unele mai prietenoase, altele foarte agresive justificat sau nejustificat. Surprinzător chiar și pentru cei mai aprigi susținători ai acesteia, prestația prezidențiabilei PSD a fost cel puțin onorabilă, mai ales raportat la așteptări.

Sigur, este aberant ca atunci când te întreabă un jurnalist dacă Liviu Dragnea a fost sau nu un personaj politic toxic pentru România, să îi răspunzi cu o altă întrebare legată de cine a fost mai rău dintre Iohannis și Băsescu. Cel puțin la fel de aberant este să pui un jurnalist să îl întrebe pe Iohannis de cele șase case, devenite cinci, atunci când readuce în discuție obsedantul ceas netrecut în declarația de avere a candidatei PSD. În coșul cu erori se mai adăugă și că „s-a cerut scuze”, cu privire la atacurile controversate ale Olguței Vasilescu la adresa lui Klaus Iohannis, pe un subiect foarte sensibil cum este Holocaustul.

Dar dincolo de tradiționalele greșeli gramaticale și niște răspunsuri total nelalocul lor, Viorica Dăncilă a făcut o demonstrație de forță la Palatul Parlamentului. A reușit să răspundă unui val de întrebări fără să fie agresivă cu presa, iar în majoritatea cazurilor chiar s-a comportat ca un veritabil om politic. Spre deosebire de Klaus Iohannis care s-a mulțumit doar cu serată plicticoasă la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Actualul președinte a fost pus într-o lumină mult mai pozitivă la conferința de presă de miercurea trecută, când a răspuns jurnaliștilor punctual la două întrebări. S-a văzut că a fost un eveniment organizat, însă candidatul PNL a părut mult mai natural și mult mai energic. Acum a stat jos, ca la o cafea cu prietenii. A fost mai degrabă un moderator al propriei dezbateri decât un candidat pentru obținerea celui de-al doilea mandat. În rarele momente în care a primit întrebări mai grele, Klaus Iohannis s-a comportat destul de ciudat, evitând să dezvolte subiectul prin răspunsuri scurte, uneori mai scurte decât întrebarea.

Regresul este cu atât mai greu de înțeles în condițiile în care la conferința de acum o săptămână a avut o prestație mult mai bună, confruntându-se cu niște întrebări mult mai complicate. Cel mai reprezentativ moment de marți seara pentru comportamentul candidatului Klaus Iohannis a fost marcat de reacția pe care a avut-o în dialog cu studentul care i-a spus că nu a adus jurnaliști care să îl pună în dificultate. A răspuns politicos, însă prioritatea a fost să dea microfonul în altă parte, o versiune liberală, probabil, pentru „altă întrebare!”.

Legat de efectele dezbaterii de la distanță, în sensul în care am putea avea o răsturnare de situație spectaculoasă la vot, îmi permit să fiu rezervat. Intenția electoratului hotărât către o tabără nu se schimbă aproape deloc nici la o dezbatere adevărată. Este clar că Dăncilă după acest episod va atrage mai mulți votanți ai lui Mircea Diaconu decât va reuși să scoată Iohannis din case de la Dan Barna sau Theodor Paleologu.

Scorul va fi, probabil, mai echilibrat decât cel la care ne-am fi așteptat la începutul campaniei. Însă, dacă vrea să aibă șanse, pe bune, Viorica Dăncilă trebuie să facă ceva complet ieșit din comun, care să o pună într-o lumină foarte bună pe ea, în defavoarea șefului statului. Altfel, candidata PSD poate considera victoria la dezbaterea de la distanță ca fiind doar „un gol de onoare” marcat spre finalul meciului pentru Cotroceni. 

 

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă