16.9 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Decizia în dosarul lui Mircea Cosma şi al lui Vlad Cosma, în 5 martie.

Fostul deputat Vlad Cosma, judecat pentru corupţie, şi sora sa, deputatul PSD Andreea Cosma, au plecat, luni seară, de la ÎCCJ, unde au particpat la ultima şedinţă de judecată din dosarul de corupţie în care VladCosma şi tatăl său, Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, au fost condamnaţi, în primă insanţă, la cinci, respectiv opt ani de închisoare. Şedinţa a durat peste şapte ore, iar procurorii au cerut condamnarea lui Vlad Cosma la 4 ani şi 8 luni de închisoare şi pentru tatăl său, Mircea Cosma, pedeapsa este de 8 ani, decizia finală urmând să fie anunţată în 5 martie.

Vlad Cosma a refuzat să dea declaraţii, în timp ce sora acestuia i-a acuzat pe procurorii care au intrumentat dosarul că au făcut-o „să sufere timp de patru ani”.  

La plecarea de la Înalta Curte de Casaţâie şi Justiţie, Vlad Cosma a refuzat să dea declaraţii.  

”Vreau să vă răspund mâine” le-a spus Vlad Cosma jurnaliştilor.  

”Consider că am spus în sala de judecată tot ceea ce era nevoie să spun în vederea apărării mele şi, foarte important, că astăzi ultimul martor al acuzării a avut curaj să spună cu subiect şi predicat adevărul, faptul că nu ne-a dat bani, ceea ce noi am susţinut timp de patru ani” a adăugat fostul deputat, condamnat în faza de fond a dosarului la cinci ani de detenţie pentru corupţie. 

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu Răzvan Alexe, unul dintre martorii din dosar, care a dat iniţial declaraţii împotriva familiei Cosma în această speţă, şi căruia mai multe persoane l-au auzit pe Vals Cosma adresându-i-se cu formula ”Te sparg”, luni, în sala de judecată, fostul deputat PSD a negat că a discutat sau că l-ar fi ameninţat pe martor.

”Cred că aţi auzit greşit”, a spus Vlad Cosma.

În schimb, deputatul Andreea Cosma a luat apărarea fratelu isău, spunându-i unei jurnaliste că este „răutăcioasă” atunci când îi adresează întrebări.

”Am suferit patru ani din cauza procurorului Negulescu, procurorului Onea şi procuroarei Deaconu Giluela  care au făcut acest dosar. Este o poveste foarte tristă”, a spus Andreea Cosma.

Ea a spus că nu comentează ”limbajul altor persoane”, atunci când a fost întebată cum comentează limbajul fratelui său, auzit de către mai multe persoane spunându-i martorului denunţător din dosar ”Te sparg”.

”Eu când fac acuzaţii, am şi înregistrări” a spus Vlad Cosma.

Instanţa de judecată a amânat pronunţarea în acest dosa rpentru data de 5 martie.  

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.

În ultima perioadă, Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări audio, vrând să demonstreze că procurorii de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarele în care este cercetat, alături de membri ai familiei sale, ar fi falsificat probe.

O nouă înregistrare audio a lui Vlad Cosma a fost difuzată duminică seara de Antena 3, în care ar fi discuţii între procurori de la DNA Ploieşti şi fostul deputat, acesta fiind învăţat ce să spună în dosarul fostului primar al municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

Ultima oră
Pe aceeași temă