7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăDe ce a fost condamnat Darius Vâlcov la opt ani de închisoare

De ce a fost condamnat Darius Vâlcov la opt ani de închisoare

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov a fost condamnat, ieri, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare. Condamnarea a survenit în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.
Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani şi doi ani pentru operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Potrivit Codului penal, în caz de concurs de infracțiuni, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Judecătorii au dispus şi confiscarea a 6.200.000 lei. Vâlcov a fost numit în luna ianuarie consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului Viorica Dăncilă. Vâlcov a lucrat la programul de guvernare al Cabinetului Dăncilă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate pentru lucrări. În urma intervenţiilor lui Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate, fiind semnate contracte în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.

Prima reacție din PSD
După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei. Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.
Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.
Pedeapsa primită de Vâlcov este nejustificat de mare, fiind de fapt una politică, a reacționat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. ”Suntem şocaţi de această pedeapsă pe care o văd ca pe o pedeapsă politică. Se dovedeşte încă o dată că suntem vânaţi în mod constant după un grafic bine alcătuit. În spate oameni importanţi din aşa-zisul stat paralel coordonează toate aceste activităţi şi lucrurile sunt cusute nu cu aţă albă, ci cu aţă fosforescentă”, a comentat Ștefănescu. ”În Europa, când iei 8 ani de zile, înseamnă că ai atacat o bancă cu mitraliera în mână cu grup organizat și ai făcut victime”, a adăugat liderul PSD.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Trei case au fost cuprinse de foc la Brașov

Două case au fost mistuite de foc aproape în totalitate, iar alta are acoperișul distrus de foc, în urma unui incendiu care a izbucnit,...

Africa de Sud se pregătește pentru valul de Omicron

În timp ce lumea se confruntă cu apariția noii variante foarte transmisibile a COVID-19, oamenii de știință din Africa de Sud, unde a fost...
00:01:10

O mumie în poziție fetală și veche de cel puțin 800 de ani a fost găsită pe coasta centrală a Peru de o echipă...

Mumia în poziție fetală este estimată a avea cel puțin 800 de ani. Aceasta a fost găsită într-un mormânt dezgropat pe coasta centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă