20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDarău: USR PLUS s-a prăbușit, o să ajungă balamaua de la geamul...

Darău: USR PLUS s-a prăbușit, o să ajungă balamaua de la geamul de la baie

Cel de-al treilea candidat înscris în cursa internă din USR PLUS, Irineu Darău, este candidatul cu cea mai puțină notorietate politică în acest moment și deci direct interesat să lovească cât mai puternic în adversarii săi. Chiar dacă până la momentul înscrierii lui Darău în cursă, campania a fost una destul de placidă, useriștii vor începe să se atace reciproc în perioada următoare.

Membrii USR PLUS sunt datori să recupereze acest proiect politic din „mâinile unor găşti acaparatoare conduse sau girate de Barna şi Cioloş”, despre care a susţinut că „închistează guvernarea internă în clientelism şi autoritarism”, susține noul candidat la funcția de președinte USR PLUS.

Mai mult decât atât, el crede că partidul s-a prăbuşit.

„Candidez (…) pentru că partidul nostru, din punctul meu de vedere, s-a prăbuşit. Putem să ne uităm pe numere, numere absolute între europarlamentare şi ce ştim acum şi ce am avut la votul de la parlamentare. Termenul care descrie prezenţa curentă a USR PLUS la guvernare este cel de balama şi dacă vom continua altfel, riscăm să ajungem cel mult balamaua de la geamul de la baie. Candidatura mea reprezintă apelul de trezire adresat fiecărui membru USR PLUS care şi-a rupt din resursele personale şi profesionale pentru schimbarea României în bine, dar care nu se mai regăseşte într-o structură politică ineficientă, condusă de o grupare discreţionară pe drumul accelerat spre irelevanţa politică”, a afirmat Irineu Darău, sâmbătă, la Comitetul Executiv al formațiunii.

El a făcut apel la membrii de partid să recupereze formaţiunea politică din „mâinile unor găşti acaparatoare conduse sau girate de Barna şi Cioloş, care zi de zi închistează guvernarea internă în clientelism şi autoritarism, iar evoluţia la guvernarea României e în poziţia capului plecat”.

La rândul său, Dacian Cioloş a fost întrebat de un cetăţean care s-a declarat dezamăgit de actuala situaţie, ce s-a schimbat în bine pentru români de când această coaliţie este la guvernare. Deocamdată nu s-a schimbat suficient”, a explicat Cioloş.

Nici Dan Barnu nu este mulțumit de progresul guvernării. El a spus că sunt câteva teme vizinile unde lucrurile „nu merg”. „Guvernarea e un imens şantier unde la 8 luni putem spune că am organizat lucrările, am plantat seminţele”, a afirmat Dan Barna într-un raport prezentat sâmbătă, subliniind că USR PLUS nu va rămâne la guvernare în orice condiții.

Rămân totuși la guvernare

Tot sâmbătă, Comitetul Politic al USR PLUS, întrunit sâmbătă la București, a votat o rezoluție privind reanalizarea de cel puțin două ori pe ani a condițiilor și deciziilor necesare pentru funcționarea coaliției de guvernare. Momentan, USR PLUS rămâne însă parte a coaliției de guvernământ.

Rezoluția USR PLUS a fost votată ca urmare a prezentării unui raport privind stadiul de îndeplinire a reformelor asumate de USR PLUS în Programul de Guvernare negociat cu partenerii politici. O mare parte a angajamentelor sunt în faza de „organizare de șantier“, altele sunt în curs de implementare, iar câteva sunt chiar duse la bun sfârșit, se arată în document.

Totuși, câteva dintre angajamentele USR PLUS luate în fața electoratului și incluse în Programul de Guvernare sunt blocate: desființarea Secției Speciale, activarea comisiei parlamentare pentru codul electoral, depolitizarea serviciilor deconcentrate, se mai precizează în comunicat.

„Comitetul Politic al USR PLUS a decis ca deciziile necesare pentru îmbunătățirea funcționării Coaliției și a actului guvernamental să fie reanalizate de două ori pe an sau ori de câte ori situația politică o impune. Analiza se va face pe baza unui raport de îndeplinire a angajamentelor de guvernare asumate în campania electorală. Prima astfel de discuție ar urma să aibă loc imediat după finalizarea congreselor UDMR, PNL și USR PLUS”, se arată în comunicat.

Prognosticuri

În acest moment, Darău pornește cu a treia șansă în cursă, însă intrarea sa în competiție ar putea înclina balanța în favoarea unuia sau a celuilalt dintre favoriți. Pe de altă parte, chiar dintre Dan Barna și Dacian Cioloș, primul a arătat public mai mult că își dorește să conducă USR PLUS. Mai degravă izolat la Parlamentul European, Cioloș a ieșit ocazional cu mesaje în ultimele luni și a participat fizic mult mai rar chiar și la ședintele coaliției de guvernare. Până acum, Barna și Cioloș au evitat să se atace reciproc și doar intrarea lui Darău în cursă a condus la apariția unor mesaje mai contondente.

Citește și: USR PLUS, rezoluție privind reanalizarea condițiilor de funcționare a coaliției de guvernare

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă