12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDăncilă insistă. Cere OFICIAL Parlamentului audierea lui Victor Negrescu

Dăncilă insistă. Cere OFICIAL Parlamentului audierea lui Victor Negrescu

Viorica Dăncilă insistă și cere Parlamentului să îl audieze pe Victor Negrescu pentru postul de comisar european, în pofida îngrijorărilor transmise de la Bruxelles. Premierul demis a trimis Parlamentului o scrisoare în care a cerut oficial audierea, în Parlamentul României, a fostului ministru Victor Negrescu, propus de PSD să preia funcţia de comisar european. Asta, în timp ce Comisia Europeană transmite că există îndoieli că ultima propunere a României pentru postul de comisar european a fost făcută legitim de către Guvernul interimar.

„Având în vedere solicitarea doamnei Ursula von der Leyen, Preşedinte-ales al Comisiei Europene, prin adresa transmisă în data de 28.10.2019, referitoare la propunerea Guvernului României privind candidatul pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, am deosebita onoare să vă informez că domnul Victor Negrescu este nominalizarea Guvernului României pentru funcţia de comisar european. În acest sens, în conformitate cu Legea 373/2013, vă adresez rugămintea de a demara procedurile necesare pentru audierea domnului Victor Negrescu în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor”, se arată în scrisoarea transmisă de Viorica Dăncilă președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, publicată de hotnews.ro.

Cea de-a treia propunere pentru postul de comisar european făcută de guvernul PSD, căzut prin moțiune de cenzură, a stârnit profunda nemulţumire a premierului desemnat Ludovic Orban şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Şi asta mi se pare încă o obrăznicie a doamnei Dăncilă. Să îţi permiţi să mai faci o propunere, o a treia propunere de comisar european, după ce prima nu a intrat în calificări, a doua care era, de fapt, parte din prima propunere, evident, nici măcar nu s-a luat în discuţie să mai facă şi a treia nominalizare. Este o obrăznicie şi o incapacitate de a înţelege exigenţele pe care le reclamă exercitarea unei poziţii de conducere în statul român”, a declarat liderul PNL.

Klaus Iohannis: Viorica Dăncilă nu are nicio legitimitate

Președintele Klaus Iohannis a avertizat-o public pe Viorica Dăncilă că nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. 

„Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni”, a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Reacția Președinției a venit imediat după ce Dăncilă a anunțat că a trimis  o nouă propunere de comisar european – Victor Negrescu, fără să discute și cu Iohannis.

Avertisment de la Bruxelles pentru Viorica Dăncilă

Dar cea mai importantă atenționare în epopeea desemnării unui candidat pentru viitoarea Comisie Europeană a venit chiar din partea Ursulei von der Leyen. Viitoarea șefă a echipei de la Bruxelles a cerut din nou Bucureştiului să depună eforturi suplimentare pentru se putea ajunge la un consens între cele două instituţii – Președinție și Guvern – cu privire la propunerea pentru funcţia de comisar.

Bruxelles-ul a anunțat deja că așteaptă o nouă propunere, susținută și de președintele României și NU va accepta decât un candidat cu largă susținere a partidelor parlamentare.

Miercuri s-a anunțat oficial că „există îndoieli serioase că propunerea a fost făcută legitim de Guvernul interimar actual, subliniind că este evident că această propunere nu este spijinită de preşedintele României”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva, referindu-se la nominalizarea lui Victor Negrescu.

Propunerile refuzate ale Vioricăi Dăncilă întârzie instalarea Comisiei Europene

Victor Negrescu este a treia propunere făcută de Viorica Dăncilă în ultima lună. Toate cele trei propuneri au fost respinse, începând cu Rovana Plumb, în tandem cu Dan Nica, acceptată în final doar Plumb, respinsă definitiv pe 26 septembrie. Ulterior, Viorica Dăncilă a trimis o a doua propunere, pe Dan Nica, respins inițial. Mesajul de la Bruxelles din 8 octombrie a fost fără echivoc: altă propunere, pentru că Dan Nica fusese respins. A venit momentul propunerii lui Victor Negrescu, pe 28 octombrie, respins și el.

Toate cele trei propuneri pentru viitorul comisar european al Transporturilor făcute de Viorica Dăncilă au fost respinse în ultimele 30 de zile.

În acest moment, fără un acord instituțional intern privind desemnarea propunerii României de comisar european, este puțin probabil ca această abordare să fie de ajutor din perspectivă europeană. Klaus Iohannis declara, la o săptămână de la demiterea guvernului Dăncilă de pe 10 octombrie, că se va implica în desemnarea comisarului european din partea României. El a mai spus pe 17 octombrie și că von der Leyen „nu a creionat profilul persoanei care ar trebui desemnată de România, dar a precizat că aceasta trebuie să fie o femeie”.

Instalarea noii Comisii Europene a fost amânată cu o lună, până la 1 decembrie, cu 30 de zile întârziere, după ce Parlamentul European a respins candidații inițiali ai României, Franței și Ungariei. Ultimele două state, Franța și Ungaria, au trimis deja noile nominalizări la Bruxelles, doar România a rămas fără o propunere acceptată. Cei doi au fost audiați și deja acceptați. Marți, Ursula von der Leyen a transmis o scrisoare către Consiliul UE în care a informat că francezul Thierry Breton și maghiarul Oliver Varhelyi au fost desemnați comisari europeni.

Potrivit noului calendar, se așteaptă ca echipa Ursulei von der Leyen să fie supusă votului eurodeputaților la sesiunea plenară din 25-28 noiembrie.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă