30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Armata Română să se doteze cu armament produs în țară

Dăncilă: Armata Română să se doteze cu armament produs în țară

Însoţită de mai mulţi membri ai Guvernului, printre care şi Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, care a făcut o “baie de mulţime” în mijlocul participanţilor la evenimentul intitulat “Toamna cugireană”, a vizitat Centrul Cultural Cugir, în interiorul căruia au fost amenajate mai multe expoziţii, printre care şi una cu o parte din tehnica produsă la Uzina Mecanică (UM) Cugir şi Fabrica de Arme Cugir.

După ce directorul UM Cugir i-a explicat că societatea produce arme şi muniţie, menţionând că Mihai Fifor, fost ministru al Economiei, cunoaşte situaţia, deoarece fabrica aparţine, ca filială a ROMARM, de Ministerul Economiei, Viorica Dăncilă i-a transmis: “Eu sper să aparţineţi în curând de prim-ministru”.

La rândul său, directorul Fabricii de Arme a menţionat că societatea produce o gamă de produse militare şi una de produse civile, subliniind că speră ca până la finele acestui an să fie omologată arma tip NATO de calibru 5,56X45 de milimetri.

“Sperăm ca după ce o omologăm şi trecem de toate probele cu Armata, vom reuşi să o vindem şi Armatei Române”, a spus acesta.

El a precizat că speră ca arma să poată fi produsă în serie.

“În primul rând, trebuie să încurajăm producţia de armament şi Armata Română prima dată să ia de la noi”, a spus Viorica Dăncilă.

Ulterior, premierul a vizitat sediul UM Cugir, o unitate cu profil special, în interiorul căreia presa nu a avut acces.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel.

Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului “Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă”. Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă – urma să fie produsă la Cugir, se spunea atunci, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare. 

Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă