14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum și-a început Dan Barna campania electorală

Cum și-a început Dan Barna campania electorală

Liderul USR, Dan Barna, a fost întrebat, la TVR 1, de ce candidează la Preşedinţie şi a spus că România ”chiar are nevoie de ceva în plus”. ”Preşedintele Iohannis reprezintă vechea clasa politică. Este un om bun, este un om în regulă, dar el face parte, în realitate, din vechea clasă politică care a adus România aici”, a spus Barna. Când moderatorul l-a întrebat ce ar fi fost diferit în aceste zile dacă el ar fi fost preşedintele României, Dan Barna a spus: ”Eu vreau să cred că dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, a fost efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranţei cetăţeanului”.

Referirea la drama de la Caracal a completat poziționarea anti-Iohannis, chiar dacă președintele nu are atribuții în astfel de situații. Singura instituție din subordinea șefului statului implicată în scandal este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). În cazul STS, licitația pentru un sistem care să identifice o zonă mai restrânsă în care se află potențialele victime este blocată în instanță, iar președintele nu poate interveni în justiție.

 

Explicația atacului

A doua zi, Barna a încercat să nuanțeze mesajul. ”Vreau să clarific o afirmaţie care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că preşedintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituţiile care se ocupă de siguranţa publică a cetăţenilor funcţionează cum trebuie”, a scris, ieri, pe Facebook, Dan Barna.

Dan Barna a demarat, miercuri, în Piața Universității, campania de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale. În cel mai recent sondaj IMAS legat de alegerile prezidențiale Klaus Iohannis, care candidează pentru un nou mandat din partea PNL, este cotat cu 41,7% fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 13,8%, Victor Ponta (Pro România) – 12,9%, Dacian Cioloș (PLUS) – 10,4%, Dan Barna (USR) – 9,4%, Viorica Dăncilă (PSD) – 7,5%.

 

Calculele USR-PLUS

 

Sondajul a fost făcut înainte de lămuirea alianțelor dintre partide și nu toți cei aflați pe această listă vor candida. Dacian Cioloș îl susține pe Dan Barna, candidatul USR-PLUS, iar Tăriceanu și Ponta negociază o alianță. Însă, este clar că marea întrebare care se pune este cine va intra în turul doi cu Klaus Iohannis. Atât șeful statului cât și Dan Barna se adresează electoratului anti-PSD. Însă, în condițiile prăbușirii PSD este posibil ca Viorica Dăncilă, candidatul social-democraților la Cotroceni, să nu intre în turul doi, ceea ce deschide posibilitatea unei finale Iohannis-Barna.

 

Cosette Chichirău vrea șefia USR

Deputata USR, Cosette Chichirău a anunțat că îl contracandidează pe Dan Barna la șefia partidului.  

”Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenența la ”clan” nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor. Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”, le-a transmis ea membrilor USR, în anunțul de candidatură.

Pe lângă Dan Barna și Cosette Chichirău, în cursa pentru șefia USR au mai intrat Liviu David, Alexandru Cristian Surcel și Vișinel Bălan.

Președintele USR urmează să fie ales prin votul electronic al tuturor membrilor partidului în perioada 1 – 3 septembrie, urmând ca pe 14 septembrie să aibă loc congresul pentru alegerea Biroului Național, structura centrală a conducerii formațiunii.

Potrivit unor surese din USR, Dan Barna a fost criticat în interiorul partidului pentru faptul că a impus alegerile pentru șefia partidului înaintea celor prezidențiale. El este acuzat că a apelat la acest artificiu pentru a-și asigura realegerea în fruntea formațiunii, bazându-se pe faptul că nu va fi dat jos de la șefia USR în timp ce candidează pentru Palatul Cotroceni.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă