10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum și-a format Victor Ponta propriul stat paralel

Cum și-a format Victor Ponta propriul stat paralel

Pe 23 mai 2012, la doar trei săptămâni după ce a devenit premier, Victor Ponta a emis o decizie (272/2012) privind înființarea unui comitet interministerial pentru combaterea corupției și a criminalității organizate. Comitetul era condus de ministrul Administrației și Internelor, la acea vreme Ioan Rus (PSD). Din comitet urmau să facă parte reprezentanți ai MAI, Ministerului de Externe, Ministerului Finanțelor, prin ANAF, Ministerului Justiției, Ministerului Public sau Oficiului Național pentru Prevenirea Spălării Banilor (ONPSB).  Chiar dacă forul era constituit la nivel guvernamental, printr-un articol era strecurat și Serviciul Român de Informații (SRI), aflat în subordinea președintelui Traian Băsescu. George Maior, șeful din acel moment al SRI, este naşul de cununie al lui Victor Ponta şi Daciana Sârbu, iar ulterior le-a botezat copilul.

În iunie 2013, Ponta emite o altă decizie (233/2013) privind înfiinţarea ”Grupului interministerial strategic pentru prevenirea şi combaterea macro-criminalităţii ce afectează siguranţa cetăţeanului şi funcţionarea instituţiilor publice”. Noul Grup, denumit prescurtat GIS, va cuprinde reprezentanții ministerelor introduse în ecuație încă din 2012.  GIS funcționează în subordinea prim-ministrului și în coordonarea viceprim-ministrului cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, se afirmă în decizie.

 

Oprea, șeful noii structuri

În acest fel, vicepremierul Gabriel Oprea a devenit șeful acestui grup. Mai mult, Ponta introduce un nou articol care va permite și de data aceasta participarea șefilor serviciilor secrete. ”La lucrările GIS participă, ca invitați permanenți, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniul siguranței naționale”, menționează noua decizie. 

Prima reuniune a GIS, în noua formulă, a avut loc în septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Guvernului. La reuniune, premierul Victor Ponta a subliniat faptul că ”scopul acestui demers îl reprezintă o mai bună funcționare și coordonare a instituțiilor statului în acest domeniu și obținerea unor rezultate concrete într-o perioadă cât mai scurtă”. Potrivit listei prezentate de Guvern, la întâlnirea convocată de Ponta și Oprea au participat – în calitate de invitați – George Maior (directorul SRI), Teodor Meleșcanu (directorul SIE), Marcel Opriș (directorul STS), Lucian Pahonțu (directorul SPP), Mircea Dușa (MApN), Tiberiu Nițu (procuror general), Bogdan Licu (prim-adjunct al procurorului general), Horia Georgescu (președintele ANI), Dan Radu Rușanu (președintele ASF), Bogdan Olteanu (viceguvernator al BNR). “De asemenea, la Adunarea regională a GIS au fost prezenți secretari de stat și șefii inspectoratelor generale din MAI, precum și reprezentanți la nivel teritorial ai Ministerului Afacerilor Interne, Parchetelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Serviciului Român de Informații, precum și prefecții din județele Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș“,  se menționează în comunicat. Un alt comunicat din octombrie 2013 menționează că reuniunea GIS s-a desfășurat sub conducerea lui Gabriel Oprea. Comunicatul nu mai menționează nume de participanți, ci doar de instituții – MApN, SRI, SIE, SPP, STS, Ministerul Public și ANI.

 

Cum au apărut echipele mixte

 

Pe 26 iunie 2014, Guvernul Victor Ponta adoptă o nouă hotărâre (535/2014) privind înfiinţarea ”Grupului interministerial strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii ce se circumscrie ameninţărilor în ­domeniul securităţii naţionale”. 

 De fapt, vechiul GIS se transformă în noul GIS, aceeași instituție, cu atribuții sporite, coordonată tot de vicepremierul Gabriel Oprea. Cea mai importantă modificare a vizat formarea unor echipe mixte, în subordinea lui Gabriel Oprea. “Pentru îndeplinirea obiectivelor, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, cu aprobarea prim-­ministrului, în cadrul GIS se pot constitui subgrupuri, platforme, birouri operaţionale specializate, echipe în sistem task-force (echipe mixte) sau alte forme de lucru, sub coordonarea operaţională a viceprim-­ministrului pentru securitate naţională, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”. ”GIS, ca organism interministerial, va avea rolul strategic de platformă de cooperare, atât pentru structurile guvernamentale cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cât şi pentru cele de aplicare a legii”, se menționează în expunerea de motive.

 Prima întâlnire pe baza noilor reguli s-a desfășurat pe 24 iulie 2014, la Brașov. Astfel, la Adunarea regională a Grupului Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii (GIS), coordonată de vicepremierul Gabriel Oprea, au participat, în calitate de invitați, șefii instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale: directorul SRI – George Maior, ministrul Justiţiei – Robert Cazanciuc, procurorul general al PICCJ – Tiberiu Niţu, procurorul-şef al DNA – Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DIICOT – Alina Bica, directorul general al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) – Marius Petrescu, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Oficiu­lui Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) – Neculae Plăiaşu, potrivit unui comunicat al MAI.

 

GIS, desființat pentru încălcarea Constituției

Pe  15 decembrie 2016, Guvernul Dacian Cioloș a aprobat o hotărâre (955/2016) prin care abroga hotărârea emisă de Victor Ponta pentru înfiinţarea GIS.

În expunerea de motive a hotărârii de anulare se precizează clar că prin hotărârea de înființare a GIS,  emisă de Victor Ponta, s-a încălcat Constituția României, preluându-se atribuțiile CSAT. ” Relevant este art. 4 lit. b) din această hotărâre, care instituie faptul că GIS coordonează activitatea structurilor guvernamentale pentru cunoașterea, prevenirea și înlăturarea riscurilor în domeniul prevenirii și combaterii criminalității ce constituie amenințări în domeniul securității naționale. Or, regimul C.S.A.T. de instituție fundamentală a statului este dat de statutul său constituțional, art. 119 din Legea fundamentală menționând expres rolul său în cadrul autorităților publice, respectiv acela de a organiza și coordona unitar activitățile care privesc  apărarea țării și securitatea națională”, se menționează în expunerea de motive.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă