1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăPoliticăCriza politicăCe-i oferă Cioloș lui Cîțu ca să aducă PNL în Coaliție

Ce-i oferă Cioloș lui Cîțu ca să aducă PNL în Coaliție

Ce-i oferă Cioloș lui Cîțu ca să aducă PNL în Coaliție se va afla după întâlnirea de miercuri a celor doi președinți de partide.

Dacian Cioloș, președintele USR, se întâlnește în această după-amiază cu Florin Cîțu, președintele PNL. Este prima întâlnire a acestor doi politicieni după ce președintele Klaus Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

Dacian Cioloș, propus ca premier de către președintele Iohannis, a anunțat că va avea, astăzi, o întâlnire de negocieri cu Florin Cîțu. Cioloș și Cîțu sunt amândoi președinți de partide, deci ar putea discuta de la egal la egal. Relația lor este însă tensionată de faptul că Cioloș ar putea ajunge să conducă guvernul. După cum se știe, Florin Cîțu își dorește în continuare funcția de premier, deși delegația PNL care a fost luni la consultările de la Cotroceni nu i-a făcut oficial șefului statului nicio propunere de premier.

Dacian Cioloș declara că a avut ieri dimineață o discuție prin telefon cu Florin Cîțu, în contextul în care Cioloș încearcă acum să refacă alianța USR – PNL – UDMR și să alcătuiască o formulă de guvern care să treacă de votul în plenul Parlamentului. Cioloș a spus că s-a înțeles să se întâlnească direct cu Cîțu, astăzi, pentru a negocia.

„Obiectivul nostru e numirea rapidă a unui guvern care să lucreze pentru români. Pentru asta vom apela la partenerii noștri de guvernare, PNL și UDMR, cu care avem încă un acord de coaliție”, a declarat, ieri, Dacian Cioloș.

Ce-i oferă Cioloș lui Cîțu ca să aducă PNL în Coaliție

Președintele USR a fost întrebat insistent de jurnaliști ce funcție i-ar propune la negocieri lui Cîțu, în condițiile în care cel mai important post din guvern, cel de premier, ar fi deținut de Cioloș. Președintele USR a refuzat să dezvăluie ce-i va oferi lui Cîțu. Analiștii politici estimează că Florin Cîțu ar putea fi invitat în guvern pe funcția de vicepremier, pe cea de ministru de Finanțe sau pe amândouă.

O piesă importantă în negocierile dintre Cîțu și Cioloș poate fi și postul de președinte al Camerei Deputaților. În vechea Coaliție de guvernare, funcția revenea PNL. Ludovic Orban exercită încă această funcție dar a spus din nou, ieri, că demisionează. Demisia ar urma să devină efectivă azi. Deci funcția de președinte al Camerei devine disponibilă eventual pentru Florin Cîțu.

Fostul președinte PNL Ludovic Orban are în acest moment o poziție separată. El este cel mai dur critic al lui Florin Cîțu în interiorul partidului. Orban susține totuși că Florin Cîțu are șanse să fie din nou premier. Orban consideră că Dacian Cioloș a fost propus ca premier de președintele Iohannis doar ca un om de sacrificiu.

Din punctul de vedere al lui Orban, această propunere lansată de șeful statului „este o cacialma”. Cioloș „nu are nicio șansă să formeze un guvern”, a susținut, ieri, Ludovic Orban. În opinia acestuia, desemnarea ca premier a lui Cioloș „va adânci ruptura dintre PNL și USR”. 

„Din păcate, decizia președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice şi guvernamentale şi adâncirea crize politice şi guvernamentale”, a spus Ludovic Orban.

Orban crede că, după ce Dacian Cioloș va eșua în tentativa de a forma guvernul, următoarea propunere a lui Iohannis pentru postul de premier va fi Florin Cîțu.

Cioloș nu vrea să fie arbitru între Cîțu și Orban

Dacian Cioloș, rugat să comenteze disputa dintre Cîțu și Orban, susține că nu se amestecă în discuțiile din interiorul PNL. Cioloș afirmă că obiectivul lui, ca premier propus, este să aducă PNL în guvernul format de el.

Cea de-a treia componentă a oricărei Coaliții de guvernare este UDMR. Liderii Uniunii par sceptici cu privire la capacitatea președintelui USR de a conduce viitorul Executiv. Aceasta, întrucât voturile USR au fost decisive pentru demiterea guvernului Cîțu.

Dacian Cioloș declara însă, în ultimele două zile, că liderii UDMR au fost de acord să negocieze cu el.

“USR nu se teme să-şi asume guvernarea, situaţia gravă socială, sanitară, avem şi o iarnă grea. Important este să instalăm un guvern cât mai repede. Oferim responsabilitate şi cerem responsabilitate şi din partea partenerilor noştri cu care împărtăşim viziunea politică – PNL, UDMR şi minorităţi”, a precizat Dacian Cioloş.

“Decizia președintelui (Iohannis – n.n.) este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice şi guvernamentale şi adâncirea crize politice şi guvernamentale”

Ludovic Orban,

Fost președinte PNL

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Incendiu în Barcelona. Patru români morți

Patru persoane, printre care un bebeluș și un băiețel de trei ani, au murit într-un incendiu la o bancă abandonată din centrul Barcelonei, anunță...

Peste 70 de români sunt blocați în Maroc! Doar două companii aeriene efectuează zboruri din regiune

Autoritățile din Maroc au închis granițele pentru două săptămâni pentru a se proteja de tulpina Omicron. Zeci de români sunt acum blocați în țară...

Autostrada Sebeș-Turda s-a deschis circulației

Autostrada Sebeș-Turda s-a deschis circulației, pe lotul 2, care are o lungime de 24,25 kilometri, între Alba Iulia și Aiud. Pe porțiunea de autostradă...
Ultima oră
Pe aceeași temă