24.9 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăCRIN ANTONESCU – candidat ­independent la europarlamentare?!

CRIN ANTONESCU – candidat ­independent la europarlamentare?!

Aparent scos de pe lista candidaţilor PNL de la europarlamentare, fostul preşedinte al partidului condus de Orban ar putea lua în calcul o candidatură independentă. Şi încă una de succes, spun chiar colegii săi de partid.

 Surse din interiorul PNL acreditează ideea unei astfel de opţiuni pentru Crin Antonescu, întrucât sunt unii membri din fostul PDL care nu se simt foarte confortabil nici astăzi cu un Crin Antonescu revenit în politica mare. „Nu e dorit, în primul rând, de cei care provin din vechiul PDL. Crin Antonescu nu sună bine pentru ei. Şi atunci, invocă teza cu «nu-l vrea şefu’», adică Iohannis“, ne-a declarat un lider PNL care a dorit să nu-şi dezvăluie identitatea. La fel de adevărat este şi faptul că nici preşedintele Klaus Iohannis nu l-ar dori pe Antonescu în fruntea listei. Un eventual succes îl poate valida pe Antonescu drept un jucător greu al partidului, care-i va lua faţa lui Orban şi îl va pune pe prezidenţiabilul Iohannis în situaţia deloc confortabilă de a negocia cu Antonescu susţinerea electorală.

Varianta invocată în mass-­media ca înlocuitor al lui Crin Antonescu pentru deschiderea listei de candidaţi la europarlamentare, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-­Germane, este respinsă de membrii PNL. „Să ne mai lase Anastasiu cu ­pretenţiile lui. El ni l-a adus pe Robert Sighiartău secretar general al ­partidului, el ni l-a adus şi pe ­deputatul de la ­Timişoara, Pavel Popescu. Acum să ne lase cu această candidatură“, a declarat aceeaşi sursă din PNL.

În schimb, sunt liberali care creditează cu succes o eventuală candidatură independentă a lui Crin Antonescu pentru Parlamentul European.

„Personal, la un moment dat, aproape că mi-aş fi dorit o asemenea candidatură. Dar, ştiindu-l pe Crin, este o ipoteză lipsită de conţinut. Este un tip plin de fairplay, care nu ar face rău partidului. Dacă ar candida, ar intra liniştit în Parlamentul European. Dar ar lua multe procente din zestrea PNL. Ştiu că sunt personalităţi în PNL care ar face totul ca Antonescu să aibă o candidatură de succes. Sunt o mulţime de oameni dezamăgiţi de ieşirea lui Crin din politică şi cu o eventuală candidatură de-a lui s-ar reactiva ­numaidecât“, a precizat ­Radu Zlati, fostul consilier al lui Crin Antonescu în mandatul acestuia de preşedinte interimar al ţării.

Şi analiştii sunt de părere că o candidatură independentă a fostului preşedinte PNL poate avea mari şanse de izbândă. „Ar fi o candidatură interesantă, o ieşire din umbră a lui Crin ­Antonescu, care ar crea mari probleme PNL şi pe dreapta politică. Antonescu s-ar încadra în ceea ce însemna candidatura lui EBA sau cea a lui Mircea Diaconu. Are şanse mari. E o persoană foarte cunoscută la nivelul electoratului românesc, iar favorabilitatea din sondaje se poate trans­fera uşor într-o intenţie de vot. Ar fi o greşeală din partea PNL să nu-l pună pe listă. Ar fi o locomotivă pentru PNL“, crede analistul ­Leonard Horvath.  

Cele mai citite

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România. Acest titlu a fost acordat de Comisia Europeană. Programul „Traista cu...

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua drapelului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut şi viitor,...

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă