14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăComisia de la Veneția vrea lămuriri. Coaliția merge mai departe cu desemnarea...

Comisia de la Veneția vrea lămuriri. Coaliția merge mai departe cu desemnarea Avocatului Poporului

Singurul candidat – Fabian Gyula – a primit ieri avizul favorabil al Comisiilor juridice ale Parlamentului, în ciuda protestelor opoziției care a făcut public că s-au cerut explicații suplimentare din partea Comisiei de la Veneția.

Fostul procuror Fabian Gyula este nominalizat de UDMR și susținut de Uniune, alături de PNL. Desemnarea în plenul reunit al Parlamentului va fi făcută cel mai probabil luni.

În cadrul audierilor, Gyula a spus că poporul are nevoie de „un scutier” care să ţină acest scut alături de el. „Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului – n.r.) – nu vreau să mă substitui autorităţilor publice. Vreau să îmi exercit corect cele 15 atribuţii principale, în primul rând să mă concentrez pe soluţionarea operativă şi eficientă a petiţiilor cetăţenilor. Spun studenţilor că drepturile fundamentale ale românilor constituie un scut faţă de puterea de stat, respectiv actualmente şi faţă de puterea care vine din partea instituţiilor europene”, a declarat el, referindu-se la postura sa de profesor.

 

„Câteodată, într-adevăr, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care să ţină acest scut alături de ei sau împreună cu ei şi, având în vedere că există şi posibilitatea unor demersuri din oficiu să meargă chiar singur pe acest drum. În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului”. FABIAN GYULA, NOMINALIZAT PENTRU INSTITUȚIA AVOCATULUI POPORULUI

 

Gyula a completat că vrea să simplifice modul de întocmire a petiţiilor, urmând modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă. Gyula este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Lămuriri suplimentare

Pe de altă parte, opoziția nu a desemnat un candidat pentru acest post, spunând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale la sesizarea privind modalitatea prin care Renate Weber a fost revocată din funcţie.

Mai mult decât atât, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, susține că președinții celor două Camere au primit marți din partea Comisiei de la Veneţia o scrisoare în care solicită lămuriri suplimentare privind revocarea Renatei Weber. „Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului au primit o scrisoare de la Comisia de la Veneţia în care cere – pe un ton, zic eu, destul de hotărât – lămuriri suplimentare cu privire la revocarea înainte de termen a doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, scrisoare care a fost ascunsă astăzi la Birourile permanente. Preşedinţii celor două Camere nu au depus-o, au şovăit la întrebarea colegilor noştri dacă au primit acest document, au spus ba că da, ba că nu, preşedintele Camerei Deputaţilor nu s-a exprimat la microfon pentru a rămâne pe stenogramă. Practic, este un atac la instituţiile fundamentale ale unui stat democratic, ale României, şi aceste consecinţe vor fi suportate de toată lumea”, a afirmat Simonis.

Potrivit lui Simonis, în această scrisoare se spune foarte clar care sunt motivele pentru care un Avocat al Poporului poate fi demis şi se cer lămuriri suplimentare de la cei doi preşedinţi cu privire la argumentele de încălcare a Constituţiei şi motivele pentru care Avocatul Poporului a fost revocat înainte de termen. El a criticat faptul că s-a demarat procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului înainte de decizia CCR care va veni săptămâna viitoare.

Cine e Fabian Gyula

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: “Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.

„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat”, a declarat el.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă