13.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Coaliția va susține bugetul în forma adoptată de Guvern

Liderii coaliției au discutat mai multe probleme legate de buget, calendarul de adoptare, amendamentele depuse și diverse chestiuni punctuale, precum metodele de a evita escaladarea conflictului de muncă din Valea Jiului.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că după ce proiectul va ajunge în Parlament, va stabili împreună cu președinta Senatului parcursul acestuia prin Legislativ. Surse PNL spun că liberalii vor o soluție rezonabilă pentru respingerea amendamentelor depuse de PSD cât mai rapid. Sursele PNL au completat că cel mai probabil amendamentele vor fi discutate pe capitole și vor fi respinse tot „la pachet”, în condițiile în care ședințele vor fi conduse chiar de Ludovic Orban. Dacă cele câteva „mii de amendamente” depuse de pesediști ar fi votate punct cu punct, activitatea Parlamentului ar fi blocată zile în șir. Tot în acest context, USR PLUS a anunțat că nu va depune amendamente.

Întrebat ce se va întâmpla în condițiile în care PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură dacă amendamentele vor fi respinse, Ludovic Orban a replicat: „Să depună”. 

„PSD vrea să ne scoată din UE” 

Potrivit premierului Florin Cîțu, amendamentele depuse de PSD au un impact bugetar de aproape 6% din PIB şi a susţinut că social-democraţii vor să scoată România din Uniunea Europeană.

„Am primit lista amendamentelor care au fost depuse şi de la PSD. Impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Aceasta ar însemna să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape. M-am uitat la sursa de finanţare şi fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanţare reprezintă contribuţia României la UE. Pentru cei care nu ştiu, la Ministerul de Finanţe, la acţiuni generale, plătim contribuţia la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuţii la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD”, a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a vorbit şi despre un amendament al preşedintelui PNL, Ludovic Orban, şi al deputatului Florin Roman care prevede acordarea a 24 de călătorii gratuite pentru studenţi. „Am încredere că fiecare amendament depus de colegii mei va veni şi cu sursele de finanţare şi atunci vom vedea. Eu tot ce pot să spun este că nu putem depăşi deficitul de 7,16%”, a spus Cîţu. 

Soluții pentru mineri

În ceea ce privește protestele minerilor blocați în subteran în Valea Jiului și care amenință cu greva foamei, premierul susține că nu este o soluţie care rezolvă problemele şi a subliniat că nu va permite o mineriadă în mandatul său. El a subliniat că situația este dificilă, dar „această tranziţie la economia verde în toată UE vine cu probleme”. Premierul a completat că „îi înțelege” pe mineri, dar soluția aleasă nu rezolvă problemele. Cîțu a reamintit că anul trecut 4 milioane de oameni au fost în șomaj tehnic, dar salariile au fost plătite la timp. Șeful guvernului a spus și că mulţi politicieni profită de pe urma minerilor.  

„Eu pot să spun doar atât românilor şi bucureştenilor, că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu şi a altor socialişti. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU 

TEHNIC VORBIND

Calendar

Proiectul de buget a fost votat vineri în Guvern și este așteptat în cursul zilei de azi la Parlament.

Amendamente

PSD a anunțat că pregătește „mii de amendamente”, în schimb, parlamentarii USR PLUS spun că vor evita să ceară modificări la buget.

Problema minerilor

Liberalii au încercat să găsească și soluții punctuale pentru rezolvarea conflictului din Valea Jiului. 

Ultima oră
Pe aceeași temă