12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCoaliția trebuie să se mobilizeze la vot: Ultimul pas pentru a vota...

Coaliția trebuie să se mobilizeze la vot: Ultimul pas pentru a vota bugetul fără amendamente

Comisiile parlamentare de buget- finanțe au dat un raport favorabil proiectului de buget, cu 25 de voturi „pentru” și 16 „împotrivă”. Proiectul va fi dezbătut în ședința de luni a plenului, iar în cursul zilei de marți se va da votul final.

Parlamentarii coaliției vor avea nevoie de mobilizare în Parlament, ținând cont de fragilitatea majorității. Astfel, pentru a vota proiectul este nevoie de 234 de voturi în plen, dintre care PNL, USR și UDMR au numai 243. Dacă minoritățile naționale vor vota alături de putere, acestora li se adaugă încă 18 voturi, însă în acest moment relația dintre guvernanți și minorități este una tensionată. Opoziția ar putea profita de orice moment de neatenție pentru a-și susține amendamentele și a le supune la vot dacă aleșii coaliției părăsesc sala și nu mai au majoritatea în plen. Cu toate acestea, la votul din comisii au existat parlamentari PSD care au votat alături de putere. 

Fără creșteri de alocații și pensii

Opoziția a depus până vineri nu mai puțin de 3.169 de amendamente la proiectul legii de buget. În ciuda divergențelor din comisii, toate aceste amendamente au fost respinse. Unele dintre ele, vizau creșterea alocațiilor pentru copii sau mărirea punctului de pensie – majorări pe care Guvernul nu le-a prevăzut în proiect.

La finalul dezbaterilor din comisii, de sâmbătă, ministrul muncii, Raluca Turcan, a spus că o creștere a alocațiilor ar duce la mărirea deficitului bugetar. „Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că în buget nu au fost alocate fonduri pentru o eventuală majorare a alocaţiilor în iulie. El a spus că legea bugetului nu a prevăzut bani pentru o a doua majorare a alocațiilor pentru copii. „Alocaţiile au fost majorate de la 1 ianuarie, următoarele majorări se vor face când stabiliţi dumneavoastră prin vot – de fapt şi eu împreună cu dumneavoastră prin vot – în Parlament”, a spus Raluca Turcan.

Pensiile speciale sunt încă în buget

 

Chiar dacă pensiile speciale pentru parlamentari au fost desființate prin vot, iar președintele a promulgat legea pentru anularea acestora, banii prevăzuți pentru plata lor au rămas în proiectele de buget ale celor două Camere. Astfel, 54 de milioane de lei sunt prevăzute pentru plata pensiilor foștilor parlamentari. În timpul dezbaterilor din comisii, secretarul de stat Lucian Heiuș a spus că nu știe exact impactul asupra bugetului, însă a precizat că, dacă banii nu sunt cheltuiți, aceștia vor merge spre fondul de rezervă al Guvernului. 

 

Disputa pe șefie

În comisia reunită de învățământ, președintele comisiilor de la Senat, respectiv Camera Deputaților, Monica Anisie (PNL) și Natalia Intotero (PSD), au avut un conflict iscat de dreptul de a conduce ședința, pe care fiecare dintre ele și-l clama.

Anisie a argumentat că Senatul e camera decizională pe domeniul educației, dar Intotero a spus că o astfel de prevedere nu există în regulament. „Dacă vreți să conduceți dictatorial este problema dumneavostră, eu nu voi participa”, a spus Intotero.

O dispută similară a avut loc și la Comisia de Sănătate. Pesedistul Florin Buicu s-a contrat cu Nelu Tătaru pe aceeași problemă.  „Propun ca aceasta ședința să o pot conduce eu”, a spus Tătaru. „Conform regulamentului, sedința ar trebui să fie condusă de Streinu Cercel, președintele comisiei sănătății a Senatului”, a replicat Buicu (PSD).

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă