20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCioloș câștigă turul I al alegerilor din USR PLUS și intră în...

Cioloș câștigă turul I al alegerilor din USR PLUS și intră în turul al II-lea cu Barna

Dacian Cioloș a reușit să se poziționeze primul în urma scrutinului intern al USR PLUS, dar fără a depăși 50% din sufragii. Astfel, el va intra într-un al doilea tur alături de Dan Barna. USR PLUS a desfășurat un scrutin fără precedent, dând posibilitatea tuturor membrilor să voteze. Aproape 33 de mii de oameni și-au exprimat preferința.

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu, a făcut publice rezultatele arătând că Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna – 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău are 3.300 de voturi (10,1%).

Dintre cei 44.114 membri cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea 32.815 (74,4%).

„Procesul continuă cu turul al doilea. Astăzi vom avea o şedinţă de Birou Naţional, la ora 16,00. Vom discuta detalii despre turul doi, împreună cu Secretariatul General. În zilele următoare va începe turul doi, care se va încheia înainte de Congres. Avem Congres USR PLUS în nouă zile, astăzi vom lua şi decizii legate de organizarea Congresului”, a explicat Moşteanu, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul formaţiunii.

Membrii USR PLUS au avut posibilitatea să-şi exprime pe parcursul ultimei săptămâni, prin vot online, opţiunea în ceea ce priveşte noul preşedinte ale partidului rezultat în urma fuziunii dintre USR şi PLUS. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de Congresul USR PLUS care va avea loc în zilele de 2 şi 3 octombrie, la Romexpo, în Bucureşti. Pentru votul online se utilizează o platformă securizată.


„Nu este o victorie”

Ca primă reacție după aflarea rezultatelor, Dacian Cioloş a spus că nu vrea să catalogheze acest rezultat ca pe o victorie, adăugând că nu îi consideră concurenţi pe Dan Barna şi Irineu Darău, ci „colegi, prieteni şi parteneri pentru anii care vin”.

„Nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiţie fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun şi mai capabil să ofere societăţii româneşti o şansă la o viaţă decentă şi normală, la prosperitate şi bucurie”, a scris Cioloş, pe Facebook.

Este impresionantă participarea şi, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România şi ce înseamnă implicarea reală. Este un exerciţiu de democraţie şi implicare decent şi onest pentru care meritaţi felicitări şi mulţumiri. Am putea spune că este o victorie a normalităţii modul în care s-au desfăşurat votul şi procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepţie”. DACIAN CIOLOȘ, COPREȘEDINTE USR PLUS

La rândul său, Dan Barna a spus că USR PLUS a arătat că o competiție electorală poate fi civilizată. „Urmează un al doilea tur de scrutin în care mă voi concentra să transmit mai clar perspectiva mea asupra viitorului partidului. Sunt convins că în turul doi va fi o mobilizare și mai bună și sunt optimist în privința rezultatului. Povestea merge mai departe. Suspansul continuă,” a transmis Barna.

Darău nu va susține pe nimeni în turul II

Senatorul Irineu Darău, care s-a clasat pe locul al treilea, a anunţat că nu îl va susţine nici pe Dan Barna, nici pe Dacian Cioloş în turul al doilea.

El a acuzat din nou că „procedura internă de campanie şi de vot s-a dovedit a fi profund viciată”.

„Şi nu a existat niciun fel de voinţă de a o repara – nici din partea actualei conduceri, nici din partea copreşedinţilor contra-candidaţi în cursa electorală. Festivalul democraţiei interne, cel care ne-a diferenţiat în trecut de toate celelalte partide de pe scena politică, s-a transformat într-o glumă. Voi face tot ce ţine de mine pentru a remedia acest lucru, pentru că numai alegerile echitabile şi corecte pot fi fundamentul unei democraţii veritabile”, a adăugat Darău.

Senatorul USR PLUS a anunţat că nu va susţine niciun candidat în turul al doilea al alegerilor din partid.

„Nu pot susţine un candidat care atentează la democraţie, după cum nu pot susţine un candidat care se uită la această agresiune fără să facă nimic. Rolul meu rămâne acela de a mă lupta pentru democraţie, integritate şi meritocraţie – valorile care ne-au adus împreună. Nu vreau să mai fim răul cel mai mic, fiindcă nu va fi îndeajuns pentru a schimba în bine România”, a scris Darău.

El a spus că va susţine soluţii pentru a rezolva problemele sistemice cu care se confruntă partidul, soluţii care includ: sistem de vot proporţional la toate nivelurile, super-majoritate necesară pentru aplicarea de sancţiuni, pentru împiedicarea sancţiunilor discreţionare date de birouri sau comisii prin majorităţi fragile, limitarea cumulului de funcţii.

Darău a criticat procesul de vot în mai multe rânduri, arătând că persoane care nu ar fi avut drept de vot au reușit totuși să și exprime preferințele.

Citește și: Prima reacție a lui Dan Barna, după ce a pierdut în primul tur

Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă