18.1 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Ciolacu dă explicații despre un politician unui ambasador fără să i le fi cerut cineva

„Am avut un dialog foarte bun astăzi cu Ambasadorul Statului Israel în România, domnul David Saranga, despre modul concret în care România poate valorifica experiența Israelului în ceea ce privește organizarea eficientă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ca parte esențială a luptei de combatere a pandemiei”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Potrivit președintelui PSD, Israelul este un model de bune practici: „Cred că autoritățile române trebuie să preia atât din măsurile de limitare și stopare a râspândirii virusului, cât și soluțiile pentru reducerea impactului acestuia asupra economiei și societății”.

„Totodată, l-am asigurat pe domnul Saranga de angajamentul ferm al României în combaterea antisemitismului, indiferent de forma sau mijloacele sale de propagare. În acest context, i-am transmis că derapajul primarului Constanței trebuie să rămână un incident izolat care nu trebuie să afecteze în niciun fel relațiile strânse de prietenie dintre țările noastre”, adaugă Ciolacu.

Primarul Constanței a întârziat să schimbe denumirea unei străzi cu numele mareșalului Ion Antonescu

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat pentru „Info Sud-Est” că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse” și a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita „abordările amatoriste”. Ulterior, Vergil Chiţac a revenit asupra declarațiilor, spunând că nu ezită să schimbe numele străzii, dar are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului municipiului Constanţa și menţiona că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se arăta în comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ultima oră
Pe aceeași temă