20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăCine sunt candidații PNL pentru europarlamentare

Cine sunt candidații PNL pentru europarlamentare

Conducerea PNL a validat, joi, lista de candidați pentru alegerile europarlamentare. Pe primul loc se va afla Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV. Negocierile dintre PNL și Rareș Bogdan durează de mai multă vreme, dar ieri Rareș Bogdan a confirmat oficial că va  candida pe listele PNL. „M-am hotărât să candidez cap de listă pentru PNL. Candidez ca PNL să devină pentru prima dată în istoria post-decembristă primul partid din România. Pe 26 mai, PNL are şansa istorică să fie primul partid al României. Nu vreau nicio funcţie în partid, rămân simplu membru de partid la Sectorul 1 Bucureşti. Funcţiile în partid se câştigă. Dacă cei din partid vor considera că le aduc un plus, ei vor hotărî. Eu deocamdată nu doresc o funcţie în partid”, a afirmat Rareş Bogdan.

Al doilea clasat este Mircea Hava, primarul din Alba Iulia. Hava este unul dintre cei mai longevivi primari de municipiu reşedinţă de judeţ din ţară, ocupând această funcţie fără întrerupere din 1996. El a mai deţinut funcţia de primar al municipiului Alba Iulia şi în perioada 1991-1992, după care, între 1993 şi 1996, a fost viceprimar. Acum, Hava, membru al fostului PDL a decis să renunțe la administrația locală pentru un post în Parlamentul European.

 

Paritate PNL-PDL

Al treilea clasat este Siegfried Mureșan, europarlamentar, purtător de cuvânt al PPE. Mureșan a fost ales în Parlamentul European pe listele PMP, dar a trecut la liberali, negociind obținerea unui loc eligibil. Siegrfied Mureșan este unul dintre cei mai activi europarlamentari români.

Locul patru este ocupat de Vasile Blaga, fost copreședinte al PNL și fost președinte al fostului PDL. Așa cum reiese și din parcurgerea listei candidaților, reprezentanții fostului PDL au primit jumătate din locurile eligibile. Această împărțirea a fost efectul negocierilor pe care Vasile Blaga le-a purtat cu președintele PNL Ludovic Orban.

Pe locul cinci se află europarlamentarul Adina Vălean, soția fostului președinte PNL Crin Antonescu. Vălean este un europarlamentar extrem de activ. În aprilie 2009, Parlamentul European a aprobat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming. 

Pe locul șase pe listă se află europarlamentarul Daniel Buda, fost membru PDL. 

 

Locuri eligibile

Locul șapte va fi ocupat de Dan Motreanu, fost secretar general al PNL. Motreanu a deținut în trecut și portofoliul Agriculturii și este un lider extrem de popular în interiorul PNL, mai ales pentru eficiența demonstrată în perioada în care era secretar general.   

Pe locul opt se află primarul din Arad, Gheorghe Falcă. Fost membru PDL, Falcă are și el la activ patru mandate de edil, dar acum a preferat perspectiva unui loc în Parlamentul European.

Locurile următoare sunt ocupate de europarlamentarii Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu.

Liberalii mizează pe obţinerea a zece locuri de eurodeputaţi, însemnând un scor al PNL între 25 şi 30%, au precizat sursele citate. Astfel, potrivit sondajului comandat de liberali, PNL este cotat cu 27,9%, iar PSD cu 24,6%. Alianța USR-PLUS ar fi creditată cu 16%, ALDE cu 11,8%, iar Pro România cu 6,7%. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...
Ultima oră
Pe aceeași temă