16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine sunt candidații la funcția de președinte USR

Cine sunt candidații la funcția de președinte USR

Noul președinte USR va fi ales dintr-o listă de opt candidați, în cadrul unui Congres care se va desfășura în luna iulie 2022.

Preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor USR. Primul tur de scrutin este planificat în perioada 6 – 10 iulie 2022. Turul al doilea începe pe 11 iulie 2022, dacă niciun candidat nu este ales în primul tur. Congresul de validare a rezultatelor se va desfășura online în data de 16 iulie 2022. Aceste date sunt prezentate într-un comunicat transmis de USR.

Cei opt candidați sunt Octavian Berceanu, Allen Coliban, Cătălin Drulă, Alexandru Kiss, Mihai Poliţeanu, Miroslav Taşcu-Stavre, Cătălin Teniţă și George Ungureanu. Cele mai mari șanse pare să le aibă Cătălin Drulă. El este deputat de Timiş și exercită funcția de preşedinte interimar al USR. A devenit celebru în perioada în care a fost ministru al Transporturilor.

Competența profesională nu e suficientă, dacă n-ai sprijin politic

Dintre contracandidații lui Drulă, cel mai cunoscut este Octavian Berceanu. Acesta a fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, cu rang de secretar de stat, în perioada în care USR a fost la guvernare. După ce USR a trecut în Opoziție, premierul de atunci, Florin Cîțu, l-a destituit pe Octavian Berceanu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia a fost justificată de premierul Cîțu prin faptul că un partid care iese de la guvernare nu mai poate deține posturi de secretar de stat.

Dintre politicienii USR cu multă popularitate pe plan local, se remarcă Allen Coliban, primarul municipiului Brașov. Din aceeași categorie face parte și Mihai Poliţeanu, deputat USR de Prahova.

Foarte cunoscut este și Miroslav Taşcu-Stavre, membru în filiala USR Reșița (Caraș Severin). Inițial el a fost membru în Partidul Verde, din partea căruia a candidat la Primăria Capitalei (în anul 2016) și la un post de europarlamentar. În prezent, Taşcu-Stavre este lector universitar la Universitatea din București.

Un simplu șofer poate deveni președinte USR

Cea mai neobișnuită candidatură la funcția de președinte al partidului este cea a lui Alexandru Kiss. El este de meserie şofer de TIR și este membru în organizația USR Bălceşti (județul Vâlcea).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă