26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăCine sunt candidații la funcția de președinte USR

Cine sunt candidații la funcția de președinte USR

Noul președinte USR va fi ales dintr-o listă de opt candidați, în cadrul unui Congres care se va desfășura în luna iulie 2022.

Preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor USR. Primul tur de scrutin este planificat în perioada 6 – 10 iulie 2022. Turul al doilea începe pe 11 iulie 2022, dacă niciun candidat nu este ales în primul tur. Congresul de validare a rezultatelor se va desfășura online în data de 16 iulie 2022. Aceste date sunt prezentate într-un comunicat transmis de USR.

Cei opt candidați sunt Octavian Berceanu, Allen Coliban, Cătălin Drulă, Alexandru Kiss, Mihai Poliţeanu, Miroslav Taşcu-Stavre, Cătălin Teniţă și George Ungureanu. Cele mai mari șanse pare să le aibă Cătălin Drulă. El este deputat de Timiş și exercită funcția de preşedinte interimar al USR. A devenit celebru în perioada în care a fost ministru al Transporturilor.

Competența profesională nu e suficientă, dacă n-ai sprijin politic

Dintre contracandidații lui Drulă, cel mai cunoscut este Octavian Berceanu. Acesta a fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, cu rang de secretar de stat, în perioada în care USR a fost la guvernare. După ce USR a trecut în Opoziție, premierul de atunci, Florin Cîțu, l-a destituit pe Octavian Berceanu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia a fost justificată de premierul Cîțu prin faptul că un partid care iese de la guvernare nu mai poate deține posturi de secretar de stat.

Dintre politicienii USR cu multă popularitate pe plan local, se remarcă Allen Coliban, primarul municipiului Brașov. Din aceeași categorie face parte și Mihai Poliţeanu, deputat USR de Prahova.

Foarte cunoscut este și Miroslav Taşcu-Stavre, membru în filiala USR Reșița (Caraș Severin). Inițial el a fost membru în Partidul Verde, din partea căruia a candidat la Primăria Capitalei (în anul 2016) și la un post de europarlamentar. În prezent, Taşcu-Stavre este lector universitar la Universitatea din București.

Un simplu șofer poate deveni președinte USR

Cea mai neobișnuită candidatură la funcția de președinte al partidului este cea a lui Alexandru Kiss. El este de meserie şofer de TIR și este membru în organizația USR Bălceşti (județul Vâlcea).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre „România Mare”

Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface "România Mare". O...

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România. Acest titlu a fost acordat de Comisia Europeană. Programul „Traista cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă