18.1 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Cine este Victor Negrescu, noua propunere a lui Dăncilă pentru comisar european

Negrescu este unul dintre cei mai experimentați lideri politici în relația cu Uniunea Europeană, cu puternice conexiuni la Bruxelles la nivelul tuturor grupurilor politice și birocraților europeni. Nu este de mirare acest lucru dat fiind faptul că acesta a lucrat mereu în relația cu instituțiile europene, fiind europarlamentar și ministru al afacerilor europene.

Mai mult decât atât, liderul Partidului Social Democrat a făcut studiile la Bruxelles frecventând prestigiosul centru de formare a funcționarilor europeni, Colegiul European din Bruges.

Victor Negrescu a ocupat funcția de ministru pentru Afaceri Europene, poziție din care s-a ocupat de pregătirea primei președintii exercitate de România la Consiliul UE și a reușit obținerea pentru România a președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Un fapt inedit al mandatului său a fost organizarea primului format trio Franța-Germania-România la nivelul miniștrilor de afaceri europene.

Înainte de a ocupa funcția de ministru, Negrescu a fost europarlamentar, fiind europarlamentarul care a inițiat cele mai importante proiecte pilot și acțiuni pregătitoare care au generat investiții de peste 50 de milioane de euro. Negrescu a fost de altfel unul dintre cei mai activi eurodeputați români, fiind desemnat “Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală în anul 2015. În Parlamentul European, a activat în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie.

Dincolo de activitatea politică, Victor Negrescu este cunoscut și pentru activitatea din mediul academic, fiind cadru universitar și, începând cu 2018, pro-rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, instituție de învățământ unde a fondat Programul masteral “Development, International Cooperation and Humanitarian Aid” și Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Victor Negrescu este inițiatorul PES Activists România, rețea a simpatizanților de stânga interesați de politica europeană, ce numără peste 10.000 de membri, iar din 2019 este și coordonator al European Movement România, filiala din țara noastră a celei mai vechi și prestigioase organizații pro-europene. Din acest poziții, Negrescu și-a consolidat imaginea de eurofil și susținător al valorilor democratice.

Ultima oră
Pe aceeași temă