15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe propun politicienii după tragedia de la Caracal

Ce propun politicienii după tragedia de la Caracal

La Caracal, în România lui 2019, o fată de 15 ani, Alexandra, a fost omorâtă, după ce și-a anunțat răpirea de trei ori la 112. Autoritățile au avut nevoie de 19 ore pentru a interveni, din cauza bâlbâieilor STS, Poliției și Parchetului. „Și eu sunt Alexandra” s-a strigat sâmbătă în mai multe orașe.

Pe fondul protestelor, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie. Ar fi vorba de măsuri precum închisoarea pe viaţă sau castrarea chimică. Însă, potrivit Constituţiei, premierul nu are dreptul să declanşeze nici un tip de referendum. Atât Constituția cât și legea referendumului prevăd că preşedintele are prerogativa de a convoca o consultare populară pe probleme de interes naţional.

Premierul a adăugat că este analizată şi posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă „pentru eliminarea tuturor deficienţelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru”.

 

De ce nu este convocat Parlamentul?

În declarațiile sale, premierul a omis varianta cea mai normală de schimbare a legislației: convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a înăspri pedepsele pentru infracțiunile menționate. În mod normal, o astfel de procedură ar fi rapidă, dat fiind că nu există niciun partid politic care să se opună acestor modificări. Însă, premierul a ocolit această variantă pentru că parlamentarii sunt în vacanță și există riscul să nu fie cvorum în sesiunea extraordinară. De aceea, Dăncilă a preferat o formulare vagă, fără termene, atunci când a venit vorba de implicarea Legislativului. „Pe lângă referendum, vom acţiona şi în Parlament pentru modificări care vor viza corectarea deficienţelor legislative pe care grupul de lucru interinstituţional le va identifica”, mai susţine premierul.

 

Atac la STS

Liderul PSD susține că STS deocamdată a răspuns „în cel mai iresponsabil mod” la toate întrebările. „Îi solicit personal directorului serviciului lămuriri în acest caz, în cel mai scurt timp. Dar oricare ar fi răspunsul, este inadmisibil să nu existe acuratețe în localizare în secolul 21”, a mai transmis șefa Executivului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că va cere în şedinţa CSAT de marţi să fie prezentat un raport „minut cu minut şi decizie cu decizie”, în cazul crimei din Caracal, începând cu momentul primului apel la 112 al Alexandrei.

 

Iohannis a convocat CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că demisiile tuturor celor care au gestionat greşit cazul de la Caracal, sunt obligatorii, dar nici pe departe suficiente.

Klaus Iohannis afirmă că a cerut ministrului de Interne şi şefului STS să facă ancheta cu celeritate şi a solicitat un prim raport în şedinţa CSAT de marţi. ”Demisiile tuturor celor care au gestionat greşit cazul de la Caracal, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranţei românilor şi pentru a preîntâmpina situaţii similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Cât timp corupţia, incompetenţa, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenţi politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esenţială şi eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Klaus Iohannis.

Acesta anunţă că a cerut ministrului de Interne şi directorului STS ca cercetările să fie desfăşurate cu maximă celeritate. ”La şedinţa CSAT de marţi aştept să-mi prezinte un prim raport asupra acestui caz”, a mai transmis Iohannis.

 

Acuzațiile Opoziției

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că premierul Viorica Dăncilă face dovada unui “cinism incredibil”şi afişează o falsă empatie publică faţă de tragedia de la Caracal, precizând că guvernul PSD – ALDE a acţionat pentru schimbarea legislaţiei protejând infractorii. Liderul PNL aminteşte de legea recursului compensatoriu, promovat de PSD şi ALDE, de toţi social-democraţii, de la  Şerban Nicolae la Florin Iordache, care spuneau în Parlament că agresorul trebuie protejat mai mult decât victima. 

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, spune că, aşa cum au masacrat legislaţia penală în favoarea infractorilor, Viorica Dancilă şi colegii ei ar putea foarte simplu să o şi repare, iar lansarea ideii unui referendum arată că, de fapt, nu are de gând să facă acest lucru. „Doamna Dăncilă a uitat că se află la guvernare. Ar fi trebuit să ştie de la colegii de partid şi de guvern că nu e nevoie de convocarea unui referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie”, a comentat  Cioloş.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă