5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCCR explică de ce legea de eliminare a pensiilor speciale e neconstituțională

CCR explică de ce legea de eliminare a pensiilor speciale e neconstituțională

Legea de eliminare a pensiilor speciale e neconstituțională pentru că așa au decis magistrații CCR, acceptând sesizările primite în acest sens de la foști parlamentari din mai multe formațiuni politice.

Decizia de neconstituționalitate a fost luată de CCR la data de 5 mai 2022. Neconstituționalitatea a fost constatată pentru Legea 7/2021, care modifica Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Astăzi, 10 iunie 2022, CCR a publicat și motivarea deciziei de neconstituționalitate.

Magistrații CCR consideră Legea 7/2021 neconstituțională pe motiv că a fost dezbătută și aprobată de Parlament într-o singură zi. O asemenea rapiditate era admisibilă, în opinia CCR, doar dacă se anunța că legea se dezbate în procedură de urgență, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

“În cauza de faţă, Curtea reţine că legea criticată nu a fost adoptată prin procedura de urgenţă. În ipoteza în care s-ar fi aprobat adoptarea acesteia prin procedura de urgenţă, desigur, termenele puteau fi mult comprimate. Cu alte cuvinte, legea a fost adoptată cu înlăturarea prevederilor regulamentare referitoare la modul în care se desfăşoară procedura generală/comună de adoptare a legilor din moment ce întreaga procedură a durat exact o singură zi”, menționează motivarea deciziei CCR.

Cine dorea Legea de eliminare a pensiilor speciale

Eforturile de eliminare a pensiilor speciale se desfășoară în România de cel puțin patru ani. Cât a fost la guvernare, USR a insistat pentru această măsură. După ce Parlamentul, acum un an, a aprobat decizia de desființare, peste 70 de foști parlamentari au atacat în instanță noua lege și au sesizat CCR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă