18.5 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Candidatura lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi a UE, respinsă

Decizia a fost luată după ce mai mulți europarlamentari au vorbit despre rolul lui în rezultatele slabe ale luptei anticorupție din România, potrivit unui comunicat  al Parlamentului European. Au fost opt voturi în favoarea lui Viorel Ștefan și 12 împotrivă.

În schimb, eurodeputații au sprijinit-o pe candidata Croației, Ivana Maletic, cu 11 voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri. Maletic este europarlamentar și membră a Comisiei pentru economie și finanțe. Urmează votul în plen săptămâna viitoare asupra celor doi candidați.

Curtea Europeană de Conturi, cu sediul în Luxemburg, are 28 de membri, câte unul din fiecare țară. Ei sunt numiți pentru un mandat de șase ani. Consiliul, după consultări cu Parlamentul European, decide asupra candidatului propus de fiecare țară. Dacă PE are o opinie nefavorabilă despre unul dintre candidați, președintele legislativului european cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat.

Totuși, Consilul poate să numească și candidații respinși de Parlament.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan anunța ieri votul negativ din comisia CONT, afirmând că este cel mai mare eşec al preşedinţiei române a Uniunii Europene. „România nu pierde această poziţie, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competenţă şi să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar. Vedem că Guvernul României nu reuşeşte să obţină nimic în Europa, deşi deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat ţării noastre, Viorel Ştefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reuşit să convingă. Guvernul Dăncilă nu reuşeşte să obţină nici măcar ceea ce se cuvine de drept ţării noastre”, mai precizează Siegfried Mureşan.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Ultima oră
Pe aceeași temă