11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăCampania de vaccinare a eșuat. România va trebui să „scape” de câteva...

Campania de vaccinare a eșuat. România va trebui să „scape” de câteva milioane de doze de vaccin

Ordonanța Guvernului a fost adoptată deja săptămâna trecută, iar legea pentru aprobarea acesteia a fost înregistrată la Senat în procedură de urgență. Potrivit documentelor depuse, din vaccinurile autorizate, România a contractat deja un număr de 56.294.434 de doze care vor fi livrate până la finalul anului 2021, din care 25.095.744 de doze de la Pfizer, 9.798.619 de la Moderna, 8.520.538 de doze de la Janssen și 12.879.533 de doze Astrazeneca. 

Până la 5 iunie 2021, numărul de doze administrate a fost de 6.519.995 – Pfizer, 690.211 – Moderna, 815.619 – AstraZeneca și 156.197 Janssen adică un total de 8.182.022. Probabil că cea mai dificilă situație va fi în cazul vaccinurilor AstraZeneca, unde surplusul până la sfârșitul anului va fi aproape de 12 milioane de doze, în condițiile în care românii au evitat să se mai vaccineze cu acest tip ser. Situația nu este cu mult mai bună nici în cazul Moderna, unde la acest moment, diferența dintre dozele ce vor fi primite prin contract și cele folosite este de 9 milioane de doze.

România a reușit să își rateze prima țintă de vaccinare – imunizarea a 5 milioane de români până la 1 iunie. Astfel, duminică, numărul total al persoanelor vaccinate ajunsese la 4.633.520, însă interesul a scăzut până la 30 de mii de doze administrate în 24 de ore, în condițiile în care capacitatea de vaccinare a țării a atins și 120 de mii pe zi.

Vânzări și donații

Comisia Europeană a stabilit încă din contractele de vânzare un set de modele de contracte pentru statele membre care doresc să vândă sau să doneze dozele de vaccină către alte state. Ministerul Sănătății a fost abilitat să încheie patru contracte pentru furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19 cu producătorii cu care CE a încheiat acorduri de cumpărare în avans. Prin contractele încheiate, statul român prin Ministerul Sănătății are obligația de a cumpăra toate dozele asumate, necesar stabilit de Comisia Europeană.

Prețurile de vânzare nu pot fi mai mici decât cele de achiziție, iar sumele rezultate se fac venit la bugetul de stat. „Nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență poate avea consecințe nefavorabile asupra capacității de gestionare a excedentului de vaccinuri în lipsa unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin, astfel încât să se realizeze o utilizare eficientă a fondurilor publice”, a explicat Executivul.  

Doze care expiră

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că din cele şase milioane de doze pe care le are România în acest moment în stoc, 35.000 dintre ele sunt de la AstraZeneca şi vor expira în perioada următoare.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24.

„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”. VALERIU GHEORGHIȚĂ, COORDONATORUL CAMPANIEI DE VACCINARE

Câteva sute de mii de doze de vaccin au fost deja donate sau vândute de România către Republica Moldova.

Opoziția nu a ratat șansa să critice Guvernul. Deputatul PSD Alexandru Rafila l-a catalogat pe premierul Florin Cîțu drept „un om norocos”, pentru că fără să reuşească să atingă țintele de vaccinare, „a constatat că pandemia în România nu mai evoluează”.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...
Ultima oră
Pe aceeași temă