12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCamera Deputaţilor, plângere legată de protocolul SRI-Parchet din 2016

Camera Deputaţilor, plângere legată de protocolul SRI-Parchet din 2016

Surse politice au declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor va sesiza săptămâna viitoare, la Curtea Constituţională, un conflict între Parchetul General şi Parlament, acuzând Ministerul Public că a “supralegiferat SRI”, prin semnarea protocolului cu acesta în 2016.

Informaţia privind depunerea sesizării la CCR a fost confirmată oficial de Florin Iordache, care a spus că sesizarea va ajunge la CCR atunci când textul va fi finalizat.

Întrebat de Mediafax cine trebuie să facă procedural sesizarea şi dacă e vorba despre preşedintele Camerei Deputaţilor, Iordache a răspuns: “Bineînţeles. Sau Guvernul”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, că susţine un eventual demers de sesizare a CCR pe marginea semnării protocoalelor din Parchetul General şi SRI, idee avansată săptămâna trecută de deputatul social-democrat Florin Iordache.

Pe 25 septembrie, Florin Iordache a declarat, în şedinţa Comisiei juridică a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că prin semnarea protocolului cu SRI în anul 2016, procurorul general, Augustin Lazăr, a transformat Serviciul Român de Informaţii în organ de cercetare penală, astfel SRI primind puteri sporite.

“Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care Procurorul General a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către Procurorul General a acestor protocoale, mă refer şi la cel din 2009 şi la cel din 2016, a venit să adauge la Codul de Procedură Penală. (…) Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la CPP şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională”, a declarat Iordache.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă