13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBombardați cu contestații, primarii din București nu-și preiau mandatele nici după o...

Bombardați cu contestații, primarii din București nu-și preiau mandatele nici după o lună

În acest moment, dintre cei șase primari de sectoare și edilul Capitalei, numai doi au reușit să își preia mandatele și atribuțiile în instituțiile unde au fost aleși.

La Primăria Capitalei, Nicușor Dan acuză PSD că îi pun bețe-n roate pentru preluarea funcției și că există încă 52 de contestații depuse de consilierii PSD şi “apropiaţi” ai formaţiunii.

“Suntem la patru săptămâni de la alegeri. Sunt multe oraşe, multe primării în care primarii în funcţie şi-au preluat mandatul deja de câteva zile şi au început să rezolve problemele locuitorilor. Sunt primari de toate culorile politice. La Bucureşti, însă, la Primăria Generală, o să mai aşteptăm cel puţin o săptămână din cauza atitudinii iresponsabile a PSD,” a spus Nicușor Dan.

Cele 52 de cereri de apel la hotărârea Tribunalului prin care a fost validat mandatul lui Nicușor Dan vor fi discutate luni de Curtea de Apel Bucureşti. Dan a menţionat că în cererile de apel sunt invocate “motive ridicole”, inclusiv frauda electorală, şi că acestea preiau pasaje “copy/paste”, chiar şi cu greşeli de ortografie.  

COVID-19, motiv de invalidare

Printre motivele pentru invalidarea mandatului descoperite de România liberă în documente se arată că și pandemia de COVID-19 ar fi împiedicat exercitarea dretului de vot. „Alterarea procesului electoral s-a realizat prin încălcarea dreptului constituțional prevăzut la art. 36 din Constituție, dreptul la vot pentru cetățenii internați în spitale și suferind de infecția cu COVID-19, cărora nu li s-au pus la dispoziție urne speciale pentru a-și exercita dreptul constituțional de vot”, se arată într-una dintre cererile de apel. Cu toate acestea, pandemia a existat în întreaga țară, iar majoritatea mandatelor de primar au fost deja validate, chiar dacă persoanele internate nu au avut urne speciale.

Printre argumentele din cererile de apel se află și acuze de fraudă electorală: „Rezultă cu certitudine existența unei fraude electorale săvârșită la alegerile locale din 27.09.2020, difuzându-se imagini din cuprinsul cărora se putea observa alterarea în mod definitiv a procesului electoral (…), iar pe de altă parte, procesele verbale la nivelul tuturor sectoarelor pentru anumite secții au fost validate și încărcate în aplicația SIMPV a AEP chiar daca erau substanțial modificate, cheile de verificare și corelațiile dintre acestea conțineau erori, în unele secții de votare completarea proceselor verbale s-a făcut în baza unor calcule prestabilite, fără a se mai permite la solicitarea membrilor secției renumărarea buletinelor de vot, urmând a expune pe rând situațiile identifiate și anexa dovezile în acest sens”, se arată în documente.  

 

Motivul pentru care se tergiversează

Nicușor Dan susține că întârzierea preluării mandatului său ar fi menită să “acopere” anumite aspecte din cadrul instituției. “Am vorbit în campania electorală de o caracatiţă de interese în Primăria Capitalei. Acesta e motivul pentru care se tergiversează, pentru ca oamenii aceştia, pe de o parte, să acopere lucruri pe care le-au făcut în timpul mandatului şi, pe de altă parte, pe ultima sută de metri să emită nişte acte prin care să îşi regularizeze anumite lucruri pe care le-au făcut. Promit bucureştenilor că o să mă uit cu mare atenţie la toate actele care au fost semnate în această perioadă”, a transmis Dan.

Totodată, acesta a adăugat că, în urmă cu patru ani, Gabriela Firea şi-a preluat mandatul după 17 zile de la data alegerilor locale, dar că în cazul său acest lucru s-ar putea întâmpla după 32 – 35 de zile de la scrutin.

 

Și primarii de sector au probleme

Nici primarii de la sectoarele bucureștene nu și-au preluat cu toții mandatele. Aceasta în condițiile în care în urmă cu o săptămână, toate mandatele erau deja validate de instanțele bucureștene.

La sectorul 1, Clotilde Armand a semnalat că se întârzie cu depunerea jurământului, actul final prin care cel ales devine primar cu puteri depline. „Încă nu sunt primar în funcție pentru că se tot întârzie cu depunerea jurământului,” a scris Armand pe Facebook, arătând și că fosta administrație nu a făcut nicio plată către Romprest din luna aprilie, iar firma urmează să execute silit Consiliul Local.

La sectorul 2, Radu Mihaiu a acuzat și el că preluarea mandatului este tărăgănată prin contestații. „Azi la prima oră m-am prezentat la judecătorie în legătură cu mandatul meu. Fusese depusă o contestație fără cap și fără coadă. Evident că a picat, dar procedural s-au mai scurs câteva zile. Aud că PSD ar practica tactica terenului pârjolit în Primăria Sectorului 2. Atribuie tot ce mai e de atribuit. Securizează pe posturi camarila de partid. Își pregătesc gașca din primărie ca pentru luptă. Iar pentru asta au nevoie de fiecare zi în plus”, a scris Mihaiu. El a făcut și un apel către cei din administrația sectorului 2. „Nu blocați și mai mult decât sunt deja mecanismele din Primărie. Tot voi va trebui apoi să le descurcați. Așteptările oamenilor în ceea ce mă privește sunt mari, foarte mari; drept urmare și așteptările mele în ceea ce privește aparatul primarului vor fi pe măsură. Avem mult de muncă și nu o să ne împiedicăm de <greaua moștenire>. Nu mai acceptă nimeni această scuză”, a spus el.

Cât privește sectorul 3, primarul ales, Robert Negoiţă, l-a acuzat pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, de întârzierea preluării mandatelor de către aleşii locali. „Domnule Orban, vă rog, în numele locuitorilor Capitalei, lăsaţi-l să plece definitiv în concediu. (…) Numiţi un prefect care să îi ajute să facă ce le cereţi. În acest moment, aveţi doar un personaj care doarme cu capul pe Capitală, cu frâna de mână trasă”, a scris Negoiță într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4 și membrii noului Consiliu Local au depus miercuri jurământul de învestitură. Ceremonia de învestitură a avut loc, într-un cadru restrâns din cauza pandemiei. „Vă asigur că toate proiectele pe care le-am început vor continua, (…) în acest mandat vom realiza în principiu toate lucrurile pe care le-am promis în această campanie electorală”, a dat asigurări Daniel Băluță.

Nici primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, nu și-a preluat încă mandatul. Candidatura sa a fost validată de instanță, deși Piedone are o condamnare la închisoare cu executare în dosarul ”Colectiv”.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a depus jurământul joi după amiază, după închiderea ediției, la sediul Primăriei Sectorului 6.   

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă