21.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Avem încă o lună de stare de alertă. Sunt reguli speciale pentru a merge la vot

Guvernul Orban a prelungit cu încă o lună starea de alertă în România, cu începere din ziua de marți, 15 septembrie 2020.

Această perioadă va include și ziua de 27 septembrie, în care românii vor merge la vot pentru alegerile locale.

„La secțiile de vot, s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască, distanțare și obligativitatea alegătorilor la intrare în secția de vot și la ieșire de a dezinfecta mâinile”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la începutul ședinței de Guvern.

„În mod normal, pentru verificarea identității persoanei care votează, va fi dată jos masca și apoi pusă înapoi. Cei din comisia secției de votare pot interzice intrarea celor care nu poartă mască și să le interzică votul alegătorilor care nu vor să-și dea masca jos pentru identificare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Cu privire la verificarea alegătorilor, și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care asigură partea tehnică, a adus o clarificare.

“Cei care au carte de identitate, vor introduce ei personal cartea în fanta de la tableta sau de la aparatul care o citește. Cei care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual, cu dezinfecția mâinilor lucrătorilor”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, persoanele angajate la secțiile de votare care vor număra buletinele de vot provenite de la alegătorii suspecți de infectare cu COVID sau de la cei care sunt infectați “vor fi protejate și vor fi alte măsuri pentru ei, va fi separată numărătoarea decât cea obișnuită care se face în secția de vot”, a spus Raed Arafat.

Urna mobilă va fi trimisă și la alegătorii aflați în carantină, în izolare la domiciliu sau în spital.

 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă