13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Aurescu, convorbire cu un înalt reprezentant al UE despre atacul asupra “Mercer Street”

Convorbirea a fost iniţiată de partea română, în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse de țara noastră până acum.

Ministrul Aurescu „a reiterat gravitatea incidentului şi a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României şi a altor parteneri internaţionali, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran”, arată un comunicat MAE.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ţinte civile, precum şi impactul acestui incident asupra libertăţii de navigaţie în regiune, în conformitate cu dreptul internaţional în domeniu. El a prezentat evaluarea părţii române asupra implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia.

În context, Aurescu „a pledat pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale”. Totodată, ministrul de Externe „a informat despre demersurile diplomatice realizate în urma incidentului şi a precizat că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum şi demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să menţină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluţii”.

La rândul său, Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a evidenţiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană „este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape şi activ evoluţiile în acest caz”.

Uniunea Europeană şi NATO au condamnat marţi atacul comis joi asupra petrolierului „Mercer Street” în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”, transmite AFP.

Petrolierul „Mercer Street”, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Un român membru al echipajului navei şi un britanic angajat al societăţii de securitate Ambrey au fost ucişi.

Washingtonul a promis luni un ”răspuns colectiv” împreună cu aliaţii săi împotriva Iranului după acest atac, care potrivit Israelului, Statelor Unite şi Regatului Unit a fost executat cu o dronă şi Iranul se află în spatele său, ceea ce Teheranul dezminte. 

Ultima oră
Pe aceeași temă