20.7 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Andreea Lambru a fost dată afară din Guvern de premierul Dăncilă

Ioana Andreea Lambru, adusă în politică de Victor Ponta și promovată ulterior de Sorin Grindeanu, și-a pierdut funcția de secretar general adjunct al Guvernului.

Decizia de eliberare a Andreei Lambru din această funcție a fost semnată, la sfârșitul săptămânii trecute, de premierul Viorica Dăncilă.

“Doamna Ioana Andreea Lambru se eliberează, la cerere, din funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat”, menționează textul deciziei semnate de premierul Dăncilă. Decizia, deja publicată în Monitorul Oficial, este contrasemnată de Toni Greblă, secretarul general adjunct al Guvernului, care era, teoretic, șeful direct, la SGG, al Andreei Lambru.

Cel care a urcat-o, oficial, pe Andreea Lambru pe podiumul vieții politice românești a fost Radu Stroe, care și-a făcut-o șefă de cabinet la PNL. Ulterior, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a numit-o pe Andreea (care avea, la acel moment, 27 de ani și abia absolvise o facultate particulară) în funcția de secretar general adjunct al Guvernului, la data de 13 noiembrie 2012. Lambru a păstrat această funcție până în anul 2014.

În acea perioadă de debut politic, Andreea a fost și subiectul unei scene penibile, în public – ea a căzut în genunchi, la o reuniune a tineretului liberal, în curtea Romexpo, în fața lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu.

Victor Ponta a pierdut funcția de prim-ministru, dar Ioana Andreea Lambru a continuat să fie apreciată. Câțiva ani mai târziu, într-o declarație difuzată de site-ul bugetul.ro, jurnalistul Silviu Mănăstire o descria pe Andreea Lambru drept „fata de la partid”, “fiind pe vremuri văzută în compania unor lideri importanti ai vechiului PNL. În perioada 2009-2011 a fost sefa de cabinet a lui Radu Stroe, care ocupa pe atunci funcția de secretar general al PNL. În mai 2011, Lambru a fost desemnata secretar general adjunct al PNL. Acum este membru ALDE”.

Pe 30 ianuarie 2017, Ioana-Andreea Lambru a fost numita secretar general adjunct al Guvernului, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, într-o perioadă în PSD și ALDE coabitau la guvernare. În aprilie 2017, același Grindeanu o abilitează pe Lambru să coordoneze activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Mai târziu, la numai 33 de ani, Andreea Lambru a fost numită și președinte al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica, la propunerea ALDE.

La începutul acestei luni, când Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE iese de la guvernare, despre Andreea Lambru s-a spus că vrea să renunțe la ALDE și să intre sub protecția PSD, pentru a-și menține funcțiile.

Cel puțin deocamdată, chiar dacă premierul Dăncilă i-a retras postul de la SGG, Ioana Andreea Lambru își păstrează funcția de la Hidroelectrica.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă