13 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

ANALIZĂ. Accesul României în Schengen nu trebuie condiționat doar de situația corupției

România și Bulgaria nu au fost încă primite în Spațiul Schengen şi sunt monitorizate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), fiind considerate membri de rang inferior al UE, explică articolul publicat în ziarul american New York Times.

Un argument cu privire la corupția din România este considerat a fi situația lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, care a fost condamnat și trimis în închisoare.

Pe de altă parte însă, România a avut o preşedinţie „de succes” a Consiliului Uniunii Europene „de succes” şi a făcut suficiente progrese pentru a merita să fie prezentă în structurile UE, subliniază jurnaliștii americani. Pe de altă parte, oficiali români exercită funcţii importante în NATO și în UE, unul dintre exemple fiind cel al diplomatului Mircea Geaonă, care a fost numit adjunct al secretarului general al NATO, subliniază New York Times.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns de modul cum funcționează MCV, reclamând faptul că unii membri noi ai UE, precum Croaţia, nu sunt supuşi unei asemenea monitorizări.

„Dacă MCV ar fi valabil pentru toate statele membre, nu aş vorbi despre un standard dublu”, declara premierul Dăncilă în luna iulie 2019.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă