13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPNL a câștigat acasă la Liviu Dragnea

PNL a câștigat acasă la Liviu Dragnea

Miza financiară a alegerilor locale o reprezintă controlul asupra Consiliului Județean, locul pe unde trec banii veniți de la bugetul de stat pentru a fi distribuiți în teritoriu. Centralizarea voturilor date pe buletinele cu listele de consilieri județeni propuse de partidele politice arată un echilibru la nivel național.

PNL are cele mai multe voturi în 16 județe. Liberalii au reușit să strângă cele mai multe voturi în Giurgiu, Constanța, Tulcea, Iași, Suceava, Maramureș, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin. Dacă în zona de vest votul pentru liberali era așteptat, surpriza cea mai mare este în județul Teleorman. Pentru prima dată, PNL a reușit să câștige ca număr de voturi în Consiliul Județean, cu un procent de 43%. Pe locul 2 s-a clasat PSD, cu 39,42%, urmat de USR-PLUS (3,63%), PMP (3,47%) și ALDE (3,14%). În schimb, liberalii au pierdut în Primăria Alexandria, adjudecată de candidatul PSD cu 50,56%.

PSD s-a impus în 15 județe. Social-democrații au avut câștig de cauză în județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Călărași, Ialomița, Brăila, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău și Botoșani, zone recunoscute ca fieff-uri PSD și la alegerile locale precedente. În trei dintre ele municipiile reședință de județ au fost câștigate de primari liberali iar în Vâlcea, Primăria Râmnicu Vâlcea a fost adjudecată de un candidat al Partidului Ecologist Român.

UDMR are patru județe. Uniunea Democrată Maghiară din România a colorat în verde patru județe din România în urma alegerilor de duminică: Satu Mare, Mureș, Harghita și Covasna. Doar în Mureș primarul municipiului reședință de județ este de la alt partid, PNL.

Alianțe electorale câștigătoare în șase județe. Alianța PSD – ALDE s-a impus electoral în județul Dolj, la Buzău au luat cele mai multe voturi candidații de pe lista de Consiliu Județean a Alianței PSD – PRO Buzău, în Prahova și în Ilfov au câștigat Alianțele PNL – USR – PLUS. Alianța electorală intitulată „Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020” a strâns 35,71% în județul Neamț, cu patru procente mai multe decât PNL, iar Alianța electorală „Alianța pentru Bistrița Năsăud” a adunat 40,62%, devansând PNL care, în schimb, a câștigat Primăria Municipiului Bistrița cu 41,81%.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă