26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăCulturăPetre Mihai Băcanu, în dialog cu cititorii, la Biblioteca Academiei Române

Petre Mihai Băcanu, în dialog cu cititorii, la Biblioteca Academiei Române

Biblioteca Academiei Române invită publicul miercuri, 26 iunie 2024, ora 12, la un dialog inedit cu jurnalistul Petre Mihai Băcanu, personalitate a presei românești, care a avut curajul dizidenței în perioada comunistă și care a devenit primul director al ziarului „România Liberă“ începând cu 1990.

“Dialogul cu cititorii este prilejuit de recenta lansare a cărții sale memorialistice, „Bilet de ieșire. Memorii din vremea ciumei “, apărută la Editura Vreme. Întâlnirea va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, din Calea Victoriei 125”, transmite Biblioteca Academiei Române, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

Volumul „Bilet de ieșire. Memorii din vremea ciumei“ oferă cititorilor, mai tineri sau care au trăit experiența regimului totalitar comunist, rememorarea unor practici specifice Securității, în istoria recentă a poporului nostru: arestări abuzive, anchete nemiloase și bătăi cumplite, pe care Petre Mihai Băcanu le-a cunoscut în mod direct, fiind arestat și întemnițat în ianuarie 1989.

Vor lua cuvântul poeta Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, și prof. ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, iar autorul va răspunde întrebărilor din publicul, împărtășind din bogata sa experiență pre- și postdecembristă.

„S-a tot făcut apel la iertare. Bine, i-am iertat, dar justiția putea – și mai poate încă – să-i selecționeze pe torționari. Cei din Direcția a VI-a au fost, zice-se, doar călăi subțiri și vor muri de bătrânețe, fără să li se clintească măcar un fir de păr în cap. Fuseseră selectați după cât erau de bestii. Chinuiau și băteau din plăcere. Torționari cu patalama, bătăuși profesioniști, au ajuns chiar și șefi SRI peste câte cinci județe.“ – scrie Petre Mihai Băcanu în cartea sa de memorii. „Unii m-au întrebat: oare a meritat să vă sacrificați pentru o gloată? A meritat!“

Evenimentul va fi însoțit de o expoziție documentară, care va fi vernisată la ora 13:30, în sala „Theodor Pallady“. Vor fi expuse documente din arhiva Petre Mihai Băcanu, fotografii și articole din ziarul „România liberă“, precum și documente din bogatele colecții ale Bibliotecii Academiei Române.

Intrarea publicului este liberă

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă