În ceea ce priveลte obiceiurile de cumpฤrare, 88% dintre respondenลฃi au declarat cฤ nu ar cumpฤra un obiect de care nu au neapฤrat nevoie în gospodฤrie, ci mai degrabฤ ar economisi aceลti bani. De asemenea, 4 din 10 români sunt înclinaลฃi sฤ-ลi planifice cheltuielile pentru a putea sฤ cumpere fฤrฤ ezitฤri ceea ce îลi doresc, din veniturile curente, relevฤ rezultatele studiului Kruk România.
Referitor la motivele pentru care românii ar lua un împrumut, 71% dintre persoanele cu datorii ลi 64% dintre persoanele fฤrฤ datorii participante la cercetare au declarat cฤ motivul principal sunt situaลฃiile neprevฤzute. Un procent de 18% dintre cei cu datorii ar lua un împrumut indiferent de scopul acestuia, în timp ce numai 9% dintre cei fฤrฤ datorii ar lua un împrumut fฤrฤ un motiv bine întemeiat, potrivit sursei citate.
Întrebaลฃi ce ar face cu 1.000 de lei pe care i-ar gฤsi într-un parc, 64% dintre respondenลฃii fฤrฤ datorii au spus cฤ i-ar preda Poliลฃiei, în timp ce numai 54% dintre respondenลฃii persoane cu datorii au dat acelaลi rฤspuns. Într-o proporลฃie de 10% faลฃฤ de numai 4% cei fฤrฤ datorii, respondenลฃii persoane cu datorii au mai spus cฤ ar folosi aceลti bani pentru cheltuieli curente.
Cercetarea sociologicฤ ‘Obiceiurile financiare ale românilor’ implementatฤ de Kruk România la sfârลitul anului trecut, împreunฤ cu agenลฃia de cercetare de piaลฃฤ iSense Solutions a analizat atitudinea faลฃฤ de bani ลi comportamentul financiar al consumatorului român.
Metodologia de cercetare a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel naลฃional de aproximativ 900 persoane, din mediul urban ลi rural, cu o distribuลฃie de 600 de respondenลฃi, persoane fฤrฤ datorii ลi aproximativ 300 de respondenลฃi, persoane cu datorii.
Kruk România este membrฤ a Grupului Kruk – companie de management al creanลฃelor din Polonia – înfiinลฃatฤ în anul 2007.