14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPerla Govorei e în ruină. Sub ochii părintelui ei, Ion C. Brătianu

Perla Govorei e în ruină. Sub ochii părintelui ei, Ion C. Brătianu

Odată ce ajungi la Govora și te plimbi prin parcul din centrul stațiunii, îți sar în ochi ruinele Pavilionului Central al acesteia, clădirea de băi.
Pavilionul de băi este amplasat pe o terasă largă, mărginită la sud de pârâul Hinţa şi la nord de restul parcului şi aleea ce urcă spre fosta Policlinică (”Hotelul Statului nr. 1”) și spre Hotelul ”Palace”. A fost construit în perioada 1911-1914 după planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky şi Brătescu, fiind dat în folosinţă în anul 1915, conform primăriei Govora.

Govora, stațiunea liberalilor


Vis-a-vis este statuia marelui om politic și de stat, Ion C. Brătianu. El se uită fix la ceea ce era odinioară inima stațiunii Govora, denumită în epocă „stațiunea liberalilor”.

„ În timpul guvernărilor liberale, aici, se strângeau fruntașii liberali și împărțeau funcții și sinecuri politice. Sinaia, până la primul război mondial, era stațiunea conservatorilor, care aveau proprietăți acolo, în jurul Castelului Peleș al Familiei Regale a României. Govora era stațiunea liberalilor.”, aflăm de la Ionela Dinescu, doctor în istorie, originară din Govora.

Sloganul liberal prin noi înşine s-a aplicat şi în cazul Staţiunii Băile Govora, fără nici o îndoială, aceasta fiind o creaţie a liberalilor, prin fondatorul ei, omul politic şi primul ministru, Ion C. Brătianu, care a văzut potenţialul remarcabil al apelor minerale de la Băile Govora şi a luat primele măsuri pentru punerea lor în valoare.

În perioada modernă, în contextul în care în România se căuta cu febrilitate petrol, descoperirea, în 1881, a izvoarelor de la Băile Govora de către inginerul Ioan Klaus a fost un eveniment important pentru autorităţi. Începea, astfel, istoria uneia dintre cele mai renumite staţiuni din ţară, pe care întemeietorii ei au gândit-o ca pe o veritabilă perlă a turismului românesc, urmând să rivalizeze cu cele mai renumite staţiuni ale Europei.

„ Ce om simplu trebuia să fie Ion. C. Brătianu! El nu pleca niciodată cu familia în străinătate, la băi. Prefera, în momentul descoperirii apelor de aici, să vină la mănăstirea Govora. Ce gusturi simple trebuie să fi avut el, cum spunea fiica lui, Sabina Cantacuzino, încât să accepte condițiile nu foarte deosebite, dar să vină aici.”, relatează Ionela Dinescu, istoric și arhivist.
Ion C. Brătianu, făuritorul independenței și al Regatului României, de pe soclul statuii lui ,„vede” cum Pavilionul de băi e doar la un pas să se dărâme.

Imagini de groază din interiorul Pavilionul băilor din Govora

În interior trebuie să îți faci curaj ca să intri. Prin acoperiș se vede cerul, iar în jur totul arată ca și cum clădirea a trecut printr-un mare cutremur sau un bombardament în urma unui conflict armat.

Un cap al unei păpuși, spânzurat de o grindă, ne privește și ne înfioară. Oare urmează să se filmeze un nou film din seria „Chucky, păpușa ucigașă” chiar aici, la Govora?
Pavilionul băilor de odinioară era perla Govorei. Aici, în inima stațiunii, venea clasa de mijloc a României: mica burghezie, intelectuali, funcţionari ai statului, ofiţeri, pe lângă cei cu venituri modeste şi mai puţin reprezentanţii înaltei societăţi, care nu reuşeau să găsească la Govora condiţiile oferite de staţiunile cele mai cunoscute ale Occidentului.



Pentru celelalte clădiri de patrimoniu din Govora, printre care și Hotelul Palace și Cazinoul, au fost găsite fonduri, pentru reabilitarea lor, de către compania Băile Govora S.A., cea care a privatizat complexul balnear în 1991.
„ Societatea susţine că a investit până acum 8,5 milioane de euro în 45 de clădiri pe care le are în patrimoniu, redând circuitului turistic trei hoteluri cu baze de tratament la standarde europene. În renovarea Hotelului Palace s-au investit aproximativ 4 milioane de euro, trei sferturi fiind bani europeni.”, conform adevarul.ro.

Distrugerea a continuat chiar și acum câteva luni

„ Copacii din spate, care veneau efectiv peste pavilion, ca și alți copaci au fost tăiați. Aceștia reprezentau un real pericol și pentru clădirile din complexul balnear, dar și pentru oamenii care veneau aici. În 2019 au fost primii copaci tăiați. Apoi în iunie 2021 au venit să taie și ultimul copac(n.r.-operatorul angajat de Romsilva), iar acel copac ne-a dărâmat un sfert din pavilion. „Dorelul nostru” a venit, a semnat că-și asumă întreaga responsabilitate și apoi a dispărut. Astfel, în septembrie 2021, ne-am apucat noi să-l refacem.”, afimă doamna Violeta Nițescu, manager general al Băilor Govora S.A.



Ministerul Culturii, condus acum de liberalul Bogdan Gheorghiu, nu a trecut încă Pavilionul băilor din Govora pe lista monumentelor istorice. De ce oare?

Dinastia Regală și liberalii au făcut România demnă și modernă! „Echipa câștigătoare” și Iohannis au și ei treabă. Istoria mai așteaptă! Pas cu pas, se lucrează la Triumful Republicii!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă