31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiPentagonul crede că armata Chinei exersează invadarea Taiwanului

Pentagonul crede că armata Chinei exersează invadarea Taiwanului

Pentagonul crede că armata Chinei exersează invadarea Taiwanului și recentele manevre militare desfășurate în preajma insulei nu sunt decât o repetiție. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat sprijinul ferm al Washingtonului pentru Taiwan.

Șeful Pentagonului Lloyd Austin a declarat că Statele Unite rămân hotărâte să susţină „capacitatea Taiwanului de a se apăra”.

Oficialul american a insistat asupra „diferenţelor reale atât pe planul intereselor, cât şi al valorilor” dintre Washington şi China. „Dar contează felul în care le gestionăm”, a subliniat şeful Pentagonului, potrivit Agerpres.

Armata Chinei a desfăşurat, în ultimele luni, o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Pentagonul crede că armata Chinei face repetiții pentru invazie

Potrivit unor analişti, Beijingul l-ar putea testa astfel pe preşedintele american Joe Biden în primul său an de mandat.
China, a declarat Lloyd Austin, este singura putere capabilă în prezent să-şi folosească „puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internaţional stabil şi deschis”.

În opinia șefului Pentagonului, liderii chinezi „şi-au exprimat tot mai deschis nemulţumirea în legătură cu ordinea dominantă şi dorinţa acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial”.

Dar, a spus din nou secretarul Apărării, „nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (…) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide”.

În faţa provocării chineze, a subliniat Lloyd Austin, Statele Unite îşi vor adânci legăturile cu ţările prietene din regiune, în special prin manevre militare comune.

„Rămânem fideli politicii noastre privind o singură Chină şi angajamentelor asumate (…) pentru a sprijini capacitatea Taiwanului de a se apăra, menţinându-ne în acelaşi timp capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forţă care ar pune în pericol securitatea poporului din Taiwan”, a mai declarat Lloyd Austin.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Novakid analizează impactul monitorizării progresului școlar în învățarea unei limbi străine de copii

Educația online se diferențiază prin deschiderea și proximitatea feedback-ului, dar și prin comoditatea monitorizării progresului de învățare și a rezultatelor acestuia, lucru deosebit de...

Vlad Voiculescu dezvăluie ce avere are Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Fostul ministru Vlad Voiculescu (USR) dezvăluie ce avere are Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în cadrul guvernării PNL - PSD - UDMR. "Domnul Rafila are cele...

Cupa Mondială din Qatar va începe mai devreme decât s-a anunțat inițial

Cupa Mondială din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât fusese programată inițial. Astfel, gazdele vor disputa meciul de deschidere, în compania...
Ultima oră
Pe aceeași temă