12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPegasus softul de spionaj folosit ilegal de mai multe guverne ale lumii

Pegasus softul de spionaj folosit ilegal de mai multe guverne ale lumii

Printre ţinte se află 37 de persoane legate de jurnalistul ucis Jamal Khashoggi. Numerele de telefon care ar fi putut fi monitorizate provind din 45 de ţări.

Software-ul israelian creat pentru a oferi autorităţilor militare, poliţiei şi serviciilor de informaţii capacitatea de a urmări şi intercepta terorişti şi criminali a fost folosit ilegal de mai multe guverne din întreaga lume pentru a spiona mii de jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, politicieni, autorităţi religioase, avocaţi.

Dezvăluirea a fost făcută de 16 organizaţii media globale – inclusiv Guardian şi Washington Post – care şi-au reunit eforturile în proiectul Pegasus, numit după software-ul în cauză.

Printre guvernele care ar folosi programul – vândut de o companie privată israeliană, grupul NSO, sub controlul strict al ministerului israelian al apărării – ar exista, potrivit The Guardian, cel al Ungariei, condus de Viktor Orban. Guvernul maghiar a negat orice acţiune în afara legii.

Guvernul maghiar este singurul din Uniunea Europeană implicat în anchetă.

Celelalte guverne acuzate de utilizarea ilegală a software-ului sunt cele din Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, India şi Emiratele Arabe Unite. Rwanda, Maroc şi India. Toate au negat utilizarea software-ului în scopuri ilegale.

„Scurgerea” care a dat naştere anchetei, accesată iniţial de Amnesty International şi organizaţia jurnalistică franceză Forbidden Stories, constă în 50.000 de numere de telefon care ar fi putut fi spionate prin intermediul programului. Nu se cunoaşte dacă toate numerele au fost efectiv interceptate, deoarece, pentru a face acest lucru, fiecare telefon mobil trebuie verificat.

În zilele următoare, mass-media conectată la proiectul Pegasus va publica numele unora dintre potenţialele ţinte ale spionajului, printre care – potrivit „Guardian” – există „sute de oameni de afaceri, autorităţi religioase, universitari, operatori de organizaţii guvernamentale, sindicalişti, oficiali guvernamentali, miniştri, preşedinţi şi prim-miniştri”.

Printre potenţialele victime ale spionajului, ale căror numere de telefon sunt incluse pe listă, se numără peste 180 de jurnalişti din organizaţii precum „Financial Times”, „CNN”, „New York Times”, „France 24”, „Economist” »,« Al Jazeera »,« Mediapart »,« El Pais »,« Bloomberg » şi agenţiile de ştiri Associated Press, Agence France-Presse şi Reuters. Roula Khalaf, editor al Financial Times, se numără printre potenţialele victime ale spionajului.

Potrivit Washington Post, 37 de persoane legate de Jamal Khashoggi – reporterul saudit ucis în 2018 la consulatul saudit din Istanbul, într-un plan pe care serviciile de informaţii occidentale îl urmăresc până la prinţul saudit Mohammed Bin Salman – erau spionate cu software-ul Pegasus. Printre ei se număra şi iubita lui Khashoggi, care ar fi fost interceptată la 4 zile după crimă.

Analizele tehnice au confirmat că printre telefoanele „infectate” se numără cele ale a cel puţin doi jurnalişti maghiari de la site-ul de anchetă Direkt36 – inclusiv Szabolcs Panyi, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri maghiari; o jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan, Khadija Ismayilova; Siddharth Varadarajan şi Paranjoy Guha Thakurta, reporteri indieni ai site-ului „Wire”, au fost împuşcaţi în 2018 în timp ce investigau utilizarea de către guvernul indian a lui Narendra Modi a Facebook pentru operaţiuni de dezinformare online; Omar Radi, un jurnalist marocan pe care guvernul Rabat îl acuză că este un spion britanic; şi Bradley Hope, un jurnalist american care locuieşte la Londra şi lucra pentru Wall Street Journal în momentul spionajului.

Printre numerele de telefon din baza de date se numără cele ale jurnalistului mexican Carmen Aristegui, cel al lui Ben Hubbard, şeful biroului din Beirut al New York Times, şi cel al lui Cecilio Pineda Birto, care a fost ucis după ce a fost identificat de ucigaşii săi într-o spălătorie auto. Telefonul său mobil nu a fost găsit niciodată şi, prin urmare, este imposibil să ştim dacă a fost ”infectat”.

”Pegasus, după ce a „lovit” un telefon mobil, vă permite să verificaţi tot felul de informaţii, inclusiv mesaje, fotografii, e-mailuri sau conţinutul apelurilor telefonice. Programul vă permite, de asemenea, să activaţi de la distanţă microfoanele”, spune un specialist IT.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă